Professor: Muslingeopdræt er ikke skyld i iltsvind

Jens Peter Kjerulf Petersen, der er professor i skaldyrsbiologi og økologi, mener, at han kan aflive påstande om, at muslingeopdræt er skadeligt for livet i Skive Fjord

Kritikere mener, at muslingeopdræt ikke lokalt er gavnligt for Skive Fjord til trods for at rapporter og undersøgelser viser andet. Nu melder sektionsleder på DTU Aqua, Jens Kjerulf Petersen sig ind i debatten. Det skriver Skive Folkeblad.

Jens Kjerulf Petersen har opstillet et regnestykke, som videnskaben kalder massebalancen. Regnestykket lyder for Skive Fjord: mikroalger optager kvælstof i fjorden, muslingerne spiser algerne og efterfølgende bliver de taget af opdrætterne.

– Og det betyder, at du netto fjerner noget af det kvælstof, der er i fjorden. Muslingerne tilfører ikke kvælstof til fjorden, siger han til Skive Folkeblad.

Dog medgiver Jens Kjerulf Petersen, at opdrætsanlæggende kan have en lokaleffekt på miljøet i fjorden.

– Under muslingeopdrættet kan der godt være et større forbrug af ilt, og der kan godt være mindre iltsvind i sedimentet, men det er ikke i et omfang, der kommer til at dræbe fisk under opdrætsanlægget, forklarer Jens Kjerulf Petersen blandt andet til Skive Folkeblad.

Biologen udtaler endvidere til avisen, at fjorden selvfølgelig har sine begrænsninger i forhold til opdræt.