Professor: Muslingeopdræt er ikke skyld i iltsvind

Jens Peter Kjerulf Petersen, der er professor i skaldyrsbiologi og økologi, mener, at han kan aflive påstande om, at muslingeopdræt er skadeligt fo...
af Louise Svane Pedersen
15 sep 2021

Kritikere mener, at muslingeopdræt ikke lokalt er gavnligt for Skive Fjord til trods for at rapporter og undersøgelser viser andet. Nu melder sektionsleder på DTU Aqua, Jens Kjerulf Petersen sig ind i debatten. Det skriver Skive Folkeblad.

Jens Kjerulf Petersen har opstillet et regnestykke, som videnskaben kalder massebalancen. Regnestykket lyder for Skive Fjord: mikroalger optager kvælstof i fjorden, muslingerne spiser algerne og efterfølgende bliver de taget af opdrætterne.

- Og det betyder, at du netto fjerner noget af det kvælstof, der er i fjorden. Muslingerne tilfører ikke kvælstof til fjorden, siger han til Skive Folkeblad.

Dog medgiver Jens Kjerulf Petersen, at opdrætsanlæggende kan have en lokaleffekt på miljøet i fjorden.

- Under muslingeopdrættet kan der godt være et større forbrug af ilt, og der kan godt være mindre iltsvind i sedimentet, men det er ikke i et omfang, der kommer til at dræbe fisk under opdrætsanlægget, forklarer Jens Kjerulf Petersen blandt andet til Skive Folkeblad.

Biologen udtaler endvidere til avisen, at fjorden selvfølgelig har sine begrænsninger i forhold til opdræt.

Om Årets Ret med Fisk 2021

Prisen uddeles for første gang nogensinde. Konkurrencen er skabt i samarbejde mellem Partnerskabet for Fisk & Skaldyr, Landbrug & Fødevarer og Dansk Fiskeriforening PO.

Vinderen findes ved juryvotering efter at juryen har besøgt de tre nominerede restauranter. Juryen består af fem endnu ikke offentliggjorte navne fra den gastronomiske scene i Danmark.

Prisen uddeles 29. november ved lanceringen af White Guide 2022. White Guide er en spiseguide, som udkommer én gang om året med anmeldelser af de bedste restauranter i Danmark.

Flere Nyheder