Vinder af Energistyrelsens udbud på Thor Havvindmøllepark er fundet

Thor Wind Farm I/S har vundet udbuddet af Thor Havvindmøllepark
02 dec 2021

Mere end én byder tilbød at bygge Thor Havvindmøllepark med en kapacitet på 1.000 MW til minimumsprisen på 0,01 øre/kWh, og udbuddet blev derfor i overensstemmelse med udbudsbetingelserne afgjort ved en lodtrækning.

Selve lodtrækningen fandt sted 1. december i Energistyrelsen, hvor Thor Wind Farm I/S vandt udbuddet på Thor Havvindmøllepark.

- Med udbuddet af Thor Havmøllepark skriver vi endnu en milepæl ind i dansk havvindhistorie. For første gang nogensinde skal der betales penge til staten for tilladelse til at etablere havvind. Den skarpe pris i udbuddet bliver kun mere imponerende af, at opstilleren for første gang også selv skal betale for ilandføringsforbindelsen. Det lover rigtigt godt for kommende udbud af havvind og for den grønne omstilling, siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw.

Den nye havvindmøllepark skal ligge 22 kilometer stik vest for Thorsminde, og det er første gang, der gennemføres et udbud af havvind i Danmark uden støtte.

Den vindende byder betaler for at bygge Thor Havvindmøllepark

Thor Havvindmøllepark forventes at producere strøm fra ca. 2026. Med de forventede elpriser ventes budvinderen at have betalt staten de 2,8 milliarder kroner i løbet af en kort årrække. Herefter vil der i praksis ikke være noget økonomisk mellemværende mellem staten og budvinderen, og parken vil blive drevet på rent kommercielle vilkår uden støtte i resten af parkens 30-årige levetid.

Det bliver dermed den første havmøllepark i verden, som bliver opført med betaling til staten. Som noget nyt er ilandføringen - dvs. transformerstation på havet inklusive koblingsstation på land og kabler frem til transmissionsnettet i Idomlund - inkluderet i budprisen.

Fakta om Thor

  • Thor Havvindmøllepark er den første af de tre havvindmølleparker besluttet som en del af Energiaftalen fra 2018.
  • Thor bliver den hidtil største havvindmøllepark i Danmark og vil blive etableret minimum 22 km ud for kysten ved Thorsminde på den jyske vestkyst.
  • Parken blev udbudt med en fleksibilitet på 800-1000 MW, ligesom ilandføring af kabler fra parken og ind til land, som noget nyt, har været inkluderet i udbuddet.
  • Thor kan levere strøm til ca. 1. mio. danske husstande. De samlede investerings­omkostninger for Thor anslås at være ca. 15,5 mia. kr.
  • Thor skal være fuldt etableret og nettilsluttet senest ultimo 2027, og bevillingen gives for 30 år med mulighed for at blive forlænget i 5 år.

Læs mere om:

Flere Nyheder