Biohuts skal give mere liv i Lillebælt

Som et led i projektet ”Bælt i Balance” bliver der i uge 6 opsat 56 Biohuts flere steder i Naturpark Lillebælt
af Claus Kirkegaard
04 feb 2022

Havnaturen i Lillebælt er under pres, og de tre kommuner bag Naturpark Lillebælt arbejder med mange forskellige løsninger for at skabe forbedringer.

En ny metode i Danmark er under afprøvning, og det er et forsøg på at skabe flere levesteder til fisk ved at sætte Biohuts ned i vandet. I uge 6 er Naturpark Lillebælt klar til at sætte 56 Biohuts op. Det skriver danmarkc.tv på sin hjemmeside.

 

Hjælp fra DTU Aqua

Erfaringer fra Middelhavet viser, at netop Biohuts giver hurtig effekt i form af flere fisk og øget biodiversitet i vandet. 

- Vi er meget spændte på at følge effekten af disse Biohuts og også sammenligne med Biohuts andre steder i Danmark. I perioden efter opsætningen bliver fiskebørnehaverne undersøgt ved hjælp af dyk, undervandsdroner- og kameraer, så vi kan dokumentere effekten, siger Marie Hartlev Frausing, Videnskabelig assistent ved DTU Aqua.

Der er dog begrænsede midler i projektet, så Marie opfordrer studerende eller frivillige, som gerne vil hjælpe med at overvåge fiskebørnehaverne, til at kontakte hende eller Naturpark Lillebælt for at høre mere om, hvordan man gør og kan bidrage til at få ny viden.

Man kan kontakte Marie Hartlev Frausing på mail: mhafr@aqua.dtu.dk

Hvad er en Biohut?

Biohuts består af et stålbur, som i midten indeholder flere mindre gitterkasser, således at det kun er de mindste fisk, som kan komme i sikkerhed i midten af buret. Buret er desuden fyldt op med østersskaller, hvor der kan vokse alger og små organismer. Her finder fiskeyngel mad og kan være i sikkerhed for større rovfisk, mens de vokser sig større og stærkere. Biohuts fungerer altså som en fiskebørnehave for de mindre fisk.

Læs mere om:

Flere Nyheder