Klager over Lynetteholm til EU

En række nationale og internationale organisationer klager nu over det københavnske byggeprojekt til EU
af Louise Svane Pedersen
14 jul 2022

Hvis den kunstige ø Lynetteholm bliver til noget, så vil den minimere vandgennemstrømningen til Østersøen. Det mener 17 forskellige miljøorganisationer fra Østersølandende som ønsker byggeriet stoppet. Sammen har de derfor indgivet en klage til EU over det store byggeprojekt. Det skriver tv2.dk

De 17 organisationer har sammen udsendt en pressemeddelelse, hvor der står, at de har fået lavet en uafhængig vurdering fra en hollandsk virksomhed.

Denne har undersøgt, hvad Lynetteholm vil have af betydning for vandgennemstrømningen i Østersøen. Undersøgelsen viste, at vandgennemstrømningen vil kunne blive nedsat med op til 0,5 procent.

- At blokere for vandgennemstrømningen i Øresund kan få store konsekvenser for økosystemerne i Østersøen. Derfor er det bydende nødvendigt, at regeringen gennemfører en høring af de berørte lande, inden projektet fortsættes, udtaler Frederik Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Ifølge FN’s Espoo-konvention og EU’s regler om miljøkonsekvensvurderinger er det et krav, at et land hører alle lande, der kan blive påvirkede af et byggeprojekt, med mindre at betydelige grænseoverskridende påvirkninger med sikkerhed kan udelukkes. Det er på baggrund af den nye undersøgelse at organisationerne nu tager brug af både konvention og regler for at få bremset byggeriet i Københavns Havn.

Læs mere om:

Flere Nyheder