Landdistrikter frygter tab af arbejdspladser over CO2-afgift

Landdistrikternes Fællesråd har både ris og ros til ny politisk aftale
af Louise Svane Pedersen
28 jun 2022

Regeringen, SF, Radikale, Konservative og Venstre blev i sidste uge enige om den nye grønne skattereform.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard mener, at den nye aftale er vigtig og nødvendig for at komme i mål med den grønne omstilling.

I den nye aftale fremgår det, at der skal indføres en CO2-afgift på 750 kr. pr. ton, og at afgiften skal betales af virksomheder, som udleder CO2.

I tillæg til CO2-afgiften bliver der også afsat i alt 7 milliarder kroner til at støtte de virksomheder, der har sværest ved at omstille sig. Det gælder blandt andet for fiskerierhvervet, der tæller for omkring 16.000 arbejdspladser især i landdistrikterne.

Men den økonomiske hjælp får ikke Steffen Damsgaard til at ånde lettet op på landdistrikternes vegne.

- Det er positivt, at man har prioriteret at indføre en økonomisk støtteordning, der gør, at de berørte virksomheder i højere grad kan klare og håndtere omlægningen til grønnere produktion. På den måde undgår vi, at væsentlige virksomheder flytter til udlandet. Alligevel frygter jeg, hvad en CO2-afgift vil have af konsekvenser for arbejdspladser i landdistrikterne, siger han og tilføjer:

- Det er hovedsageligt uden for de største byer, at produktionsvirksomhederne befinder sig, og en CO2-afgift vil derfor kunne mærkes for de mange virksomheder i landdistrikterne, der står over for en stor opgave i at skulle omstille sig og samtidig kunne konkurrere på et globalt marked. Det kan i sidste ende koste væsentlige arbejdspladser i landdistrikterne og dermed svække ambitionen om et Danmark i bedre balance.

Landdistrikternes Fællesråd vil følge udmøntningen af aftalen om en grøn skattereform tæt og holde politikerne op på, at det ikke må koste arbejdspladser i landdistrikterne.

Læs mere om:

Flere Nyheder