Ny norsk forskning viser, at sæler og hvaler spiser løs

Norske forskere har beregnet, hvor meget fisk og plankton, der ryger i gabet på sæler og hvaler i det nordøstlige Atlanterhav
af Louise Svane Pedersen
21 jun 2022

Norske forskere har regnet på, hvor store mængder fisk, hvaler og sæler indtager.

Forskerne har også regnet på, om mennesker og havpattedyr konkurrerer om fiskene i havet eller om der er nok til alle aktører. Det skriver fiskeribladet.no

De norske forskere har inddelt havområdet i tre regioner: området omkring Island, området Grønlandshavet og Norskehavet, og det sidste er Barentshavet.

Er konkurrenter

Forskningen fra Norge viser, at i området mellem Grønlandshavet og Norskehavet eksisterer der konkurrence mellem mennesker og dyr om fiskene. Forskerne forklarer det med, at især i det område fiskes der efter pelagiske arter.

I samme forskningsprojekt kom man frem til, at havpattedyrene ser ud til at spise mere, og i andre områder, end man tidligere har observeret.

- Vi tror dette skyldes, at hvalbestandene er i bedring efter at have været langt nede pga. den historiske hvalfangst, forklarer forskningschef ved Havforskningsinstituttet Mette Skern-Mauritzen iflg. fiskeribladet.no

Hun forklarer også, at fordi at pga. klimaforandringerne med bl.a. højere temperaturer, så spreder hvalerne sig ud på et større område. Det betyder, at de jager i områder, hvor de tidligere ikke kom.

Skal tage hensyn

Mette Skern-Mauritzen forslår, at man i Norge tager hensyn til de ændrede forhold, når man skal lave en fiskeriforvaltning af de pågældende havområder.

- For at sikre en god fiskeriforvaltning i disse tider, når økosystemerne er i så hurtige forandringer, så bør man også tage hensyn til, at havpattedyrenes livsmønster er i ændring. De står for et stort indhug i fiskebestanden, siger Mette Skern-Mauritzen.

Resultatet af forskningsprojektet

Havpattedyr spiste:

  • 13,4 millioner ton byttedyr i Island-regionen
  • 4,6 millioner ton i området mellem Grønlandshavet og Norskehavet
  • 7,1 millioner ton i Barentshavet

Det vil sige, at dyrene spiser 25,1 millioner ton i de samlede områder

Fiskerne fiskede:

  • 1,55 millioner ton rundt Island
  • 1,45 millioner mellem Grønlandshavet og Norskehavet
  • Næsten 1,2 millioner i Barentshavet.

Det vil sige at fiskerne fisker næsten 4,2 millioner ton i de samlede områder.

Flere Nyheder