Nye kostråd skal mindske CO2 fra offentlige køkkener

De nye kostråd skal gøre det lettere for offentlige køkkener at lave sund mad - og huske fisken
af Claus Kirkegaard
27 jan 2022

​Hver dag bliver der lavet 650.00 måltider i kantiner på arbejdspladser, på skoler og i daginstitutioner. Nu skal kostråd lavet specifikt til de offentlige køkkener hjælpe til, at både klima og sundhed bliver tænkt mere ind i madlavningen, skriver Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i en pressemeddelelse. 

På baggrund af data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent.

 

Kan inspirere os alle

- Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad. Dels fordi CO2’en helt konkret bliver reduceret fra køkkenerne, dels fordi at klimavenlig mad, lavet af professionelle køkkener, kan inspirere os alle sammen til at prøve det mere af derhjemme. Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed, lyder det i pressemeddelelsen fra fiskeriminister Rasmus Prehn.

Principper for måltider:

Grøntsager og frugt:

Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider

Husk mørkegrønne grøntsager

Bælgfrugter, fisk, kød og æg:

Tilbyd mindre kød - og husk fisk

Tilbyd bælgfrugter oftere end kød

Kornprodukter og kartofler:

Vælg primært fuldkorn

Variér med kartofler

Fedtstoffer, nødder og frø:

Brug oftest planteolier

Suppler med nødder og frø

Mælkeprodukter og ost:

Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

Vand:

Tilbyd vand til alle måltider

Fakta

  • ​3 ud af 5 danskere vil gerne spise mere klimavenligt (Madkulturen). 
  • En gennemsnitlig dansker i alderen 6-64 år kan reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45% ved at følge kostrådene (Klimarådet). 
  • Samfundet vil kunne indhente 12 mia. kr. årligt i sundhedsøkonomiske gevinster og forebygge ca. 1.000 for tidligere dødsfald hvert år, hvis danskerne i højere grad fulgte kostrådene (Københavns Universitet).

Læs mere om:

Flere Nyheder