Støjberg presser fiskeriprofiler i Nordjylland

Flere af de helt store profiler i fiskeripolitikken kan komme under pres, hvis Inger Støjberg får så godt et valg, som hun står til i målingerne
af Svend Boye Thomsen
05 okt 2022

Hele 16 procent af vælgerne i Nordjylland vil stemme på Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne.

Det viste en meningsmåling foretaget for Berlingske og Nordjyske i sidste uge.

Samtidig står Konservative til at få flere end dobbelt så mange stemmer i Nordjylland end ved sidste valg.

Ifølge meningsmålingen står partiet til 11 procent af stemmerne i Nordjylland mod 4,9 procent af stemmerne ved valget i 2019.

Der er med andre ord lagt op til noget nær et jordskredsvalg i Nordjylland, og det kan sætte flere af de helt store profiler i fiskeripolitikken under pres.

Måling halverer Venstre

Venstre, som blandt andet har fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen opstillet i Nordjylland, står ifølge målingen til at få 13 procent af stemmerne i Nordjylland mod 26,9 procent af stemmerne ved sidste valg – mere end en halvering.

Det betyder, at partiet står til at miste i hvert fald to af dets nuværende fem mandater.

Torsten Schack Pedersen vurderes dog at have gode chancer for genvalg.

En anden kandidat for Venstre i Nordjylland, der har markeret sig i fiskeridebatten, er Mette Hardam, der bor i Strandby, og som blandt andet var meget kritisk over for indførelsen af kameraovervågning af fiskerne i Kattegat.

Dansk Folkeparti står til at blive den anden helt store taber i Nordjylland med en tilbagegang fra 9,5 procent til 2 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne, som i Nordjylland både har fiskeriminister Rasmus Prehn og erhvervsminister Simon Kollerup opstillet, står til en mindre tilbagegang fra 33,9 til 31 procent af stemmerne.

Hvis partiet mister et mandat i Nordjylland, kan fiskeriminister Rasmus Prehn blive en af de kandidater, der skal kæmpe for at bevare sit mandat, mens politiske iagttagere vurderer, at Simon Kollerup er så godt som sikker på genvalg.  

Konservative jokere

Konservative fik ved valget i 2019 et enkelt mandat i Nordjylland. Det sidder partiets fiskeriordfører Per Larsen på.

Partiet står til denne gang at få to mandater valgt.

Den tidligere minister Jacob Axel Nielsen, som ikke var opstillet ved valget i 2019, vurderes også at have gode muligheder for at blive valgt for Konservative.

Derudover har partiet et par kandidater opstillet, som også er kendt i fiskerikredse.

Den ene er Mette Jensen, som er født og opvokset i Hirtshals, hvor hun blandt andet har været koordinator af Hirtshals Fiskefestival. Hun sidder desuden i kommunalbestyrelsen i Hjørring Kommune.

Den anden er Brønderslev Kredsens kandidat Mia Tang, som ligeledes har markeret sig i fiskeridebatten.

Læs mere om:

Flere Nyheder