Thorsminde bliver knudepunkt for byggeri af havmøller

Vattenfall Vindkraft A/S etablerer sig på Thorsminde Havn. Havnen skal være base for byggeriet af Vesterhav Nord og Syd
af Line Dalgaard Jensen
23 jun 2022

Det er under to måneder siden, at Thorsminde Havn og det tyske energiselskab RWE sammen løftede sløret for, at Thorsminde Havn bliver servicehavn for vindmølleparken Thor i Nordsøen, som skal stå færdig i 2027.

Nu har Vattenfall også fået øje på Thorsminde. Det svenske energiselskab har netop indgået aftale med Thorsminde Havn om at anvende havnen som base for byggeledelsen af Danmarks næste havvindsparker, Vesterhav Syd og Nord, som skal stå færdig i slutningen af 2023. Dermed kommer der endnu mere aktivitet på havnen i Thorsminde, allerede fra slutningen af 2022. 

Byggeledelse skal koordinere og styre opførelsen af havvindsparkerne, og 1-2 mandskabsfartøjer får hjemhavn i Thorsminde. 

- Bedst som vi syntes, at vi med etableringen af RWE i Thorsminde havde opnået det størst tænkelige, så betyder Vattenfalls beslutning om at Thorsminde Havn også skal være basehavn for dem, at vi har følelsen af at der er landet endnu en appelsin i turbanen. Vi er i den grad styrkede i troen på, at vi kan transformere Thorsminde fra fiskerihavn til også at være en energihavn, fortæller Poul Willadsen, bestyrelsesformand for Thorsminde Havn. 

Bestyrelsesformanden og havnechefen glæder sig over, at havnen og Holstebro Kommune sammen har øjnet potentialerne ved energieventyret, har været godt forberedte og haft plangrundlaget på plads. 

- Vind-branchen buldrer derud af. Den globale klimadagsorden og Putin, der sætter forsyningskæderne under pres, viser med al tydelighed, hvor væsentligt det er at være gearet til den grønne omstilling. Vi er hjulpet godt på vej med god og grundig forberedelse. Vi har truffet nogle strategiske valg og var godt forberedte på Thor. Dermed har vi også været forberedte på andre havvindmølleparker og operatører, siger Lisette Sønderby, der er havnechef for Thorsminde Havn og som glæder sig til at byde både Vattenfall og deres underleverandører velkomne i Thorsminde. 

Vattenfalls danske landechef, Anne Mette Traberg, udtaler: 

- Thorsminde har virkelig placeret sig på landkortet for havvind. Vi er glade for at komme til byen, i første omgang i 2022-23, mens vi bygger Vesterhav-parkerne. Det er en god start for havnen, før Thor-parken skal serviceres. 

Havnens repræsentanter er naturligvis begejstrede over de muligheder, som Vattenfall og RWE kommer til at betyde for Thorsminde. Der vil blive øget skibsaktivitet i havnen og det faktum, kombineret med flere ansatte over en længere periode betyder, at der bliver væsentlig mere aktivitet og liv i både byen og på havnen. 

Læs mere om:

Flere Nyheder