Venstre: Hvor bliver det fiskerikommissorium af?

Fiskerikommissionen skulle have været nedsat senest 31. marts. Der går nogle uger endnu, lyder det fra ministeriet
af Claus Kirkegaard
03 maj 2022

Tilbage i december 2021 blev der indgået en bred aftale i Folketinget omkring Brexit-reserven. 

I aftalen lovede regeringen, at den ville præsentere et fiskerikommissorium inden udgangen af første kvartal i år. Endnu er der dog ikke sket noget, og det er Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, træt af, hvorfor han også har rykket fiskeriminister Rasmus Prehn (S) for et svar på, hvornår det kommer.

Når vi aftaler, at det skal komme inden udgangen af første kvartal, kan jeg ikke forstå, hvor det er blevet af. Det er slendrian fra regeringens side, siger Torsten Schack Pedersen ifølge Altinget.

Der er pres på dansk fiskeri for tiden med Brexit, kvotereduktioner, havplaner og klimaafgifter. 

Nedsættelsen af kommissionen har til formål at komme med anbefalinger til, hvordan fiskeriet kan udvikles til et stærkt og bæredygtigt og økonomisk robust erhverv fremover.

Venstre mener derfor, at det er trist, at regeringen endnu ikke har præsenteret Folketinget for et kommissorium, når nu ministeren flere gange har nævnt netop et fiskerikommissorium, når fiskeriets fremtid har været til debat. 

- Jeg har også hørt ministeren tale om det flere gange til generalforsamlinger i fiskeriforeningerne. Så nu må det eddermame snart være på tide, at der bliver sat handling bag ordene, siger Torsten Schack Pedersen.

 

Må vente to uger endnu

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri oplyser til Altinget, at regeringen ”arbejder på højtryk og forventer at kunne præsentere et kommissorium for aftalepartierne inden for to uger”.

Her deler man analysen af, at de kommende årtier er ”uhyre vigtige” for det danske fiskeri.

”Derfor besluttede et bredt flertal i Folketinget, at der skal nedsættes en fiskerikommission, som netop skal kigge på udfordringerne og komme med idéer til, hvordan vi sikrer et bæredygtigt fiskeri i fremtiden. Ministeriet er i tæt dialog med erhvervet og de grønne organisationer om rammerne for det kommende arbejde med kommissionen, og det har taget længere tid end ventet,” skriver ministeriet.

Nedsættelse af en fiskerikommission

Aftaleparterne er enige om at nedsætte et ekspertudvalg for fiskeri til udarbejdelse af forslag til løsning af fiskeriets strukturelle, økonomiske og miljømæssige udfordringer efter Brexit. Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan fiskeriet kan udvikles til et stærkt og bæredygtigt og økonomisk robust erhverv, der kan bidrage til Danmarks og EU’s økonomi, beskæftigelse i Danmarks fiskeriafhængige områder, klimamål, havstrategi og økosystembaserede havplan. Aftalekredsen forelægges et udkast til kommissorium inden udgangen af første kvartal 2022.

 

 

Læs mere om:

Flere Nyheder