Jubilæum: Fiskeri har altid været en del af Flemmings DNA

Flemming Nygaard Christensen kan i år fejre 25 års-jubilæum hos Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Flemming Nygaard Christensen var blandt de første medarbejdere, der blev ansat i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, som blev oprettet i 1990’erne med det formål at fremme et sundt og sikkert arbejdsmiljø inden for fiskeriet.
Det var 19. januar 1998, og han kan derfor i år fejre 25-års jubilæum hos arbejdsmiljørådet, som han har været direktør for siden 2009.
– Det var dengang, fiskeriet stadig var et af de farligste erhverv i Danmark. Sådan er det heldigvis ikke længere, konstaterer Flemming Nygaard Christensen.

Opvokset i Thyborøn

Flemming Nygaard Christensen er født og opvokset i Thyborøn, hvor han efter folkeskolen uddannede sig til skibstømrer på det lokale skibsværft. Efter at have fået sit svendebrev fiskede han i en længere årrække på forskellige fartøjer fra Thyborøn.
Han havde sin første hyre på snurrevodskutteren L 374 J.P. Gregersen.
Det var i midten af 1980’erne på det tidspunkt, hvor man begyndte at indføre kvoter på fiskeriet.
– Jeg kan huske, at vi til sidst ’kun’ måtte lande syv ton torsk om ugen. Det kunne jo nærmest ikke svare sig til at tage på havet efter, siger han med et smil og konstaterer, at det var en anden tid for fiskeriet.
Herefter fik han hyre på den 70 ton store trawler L 749 Lenette, med hvilken han fiskede industrifisk om sommeren og konsumfisk om vinteren. Det var også i denne periode, han tog sin fiskeskippereksamen.

Havfisken og undervisning

Efter det havde han forskellige kortere hyrer på andre fartøjer, og på et tidspunkt fik han også tilbud om at blive fartøjsejer, men de gode år i 1980’erne var blevet afløst af nogle langt sværere år i 1990’erne med hårdere kvoterestriktioner og lave priser på fisk.
Han slog derfor til, da han fik mulighed for at blive skipper på DTU-fartøjet Havfisken, der bruges til at lave forsøgsfiskeri og til indsamling af data om fiskebestandene og havmiljøet i de indre danske farvande. Han sejlede med Havfjorden i et par år, inden han blev underviser på Fiskeriskolen i Thyborøn.
Efter et par år som underviser blev han af den daværende direktør i det nyoprettede Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, Mogens Nielsen, opfordret til at søge en stilling i arbejdsmiljørådet, hvor han blev ansat, først som konsulent og siden direktør, og hvor han nu kan fejre 25-års-jubilæum.

Fokus på sikkerhed

Flemming Nygaard Christensen glæder sig over, at der over årene er sket en stor ændring i synet på sikkerhed inden for fiskeriet.
– Der er sket en kæmpe udvikling på det område, og det bilder vi os da ind, at vi har del i, siger han.
Man kan da også tydeligt se i statistikkerne over antallet af arbejdsulykker inden for fiskeriet, at der er sket store fremskridt.
I år 2000 blev der indberettet 11 alvorlige arbejdsulykker per 1.000 fiskere i Danmark. Det tal var i 2022 faldet til 2.
– Noget af det skyldes, at fartøjerne er blevet mere sikre, men det skyldes også i høj grad, at fiskerne tager deres sikkerhed mere alvorligt, og det er en udvikling, vi kun kan glæde os over, siger Flemming Nygaard Christensen.
Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...