Stefan oplevede enhver fiskers mareridt

På bunden af Nordsøen i norsk område ligger resterne af garnkutteren Pia Glanz efter den forliste i 2014 med Stefan ombord
af Louise Svane Pedersen
06 jan 2023

Tirsdag 24. juni 2014 skete der det, enhver fisker frygter.

Kutteren Pia Glanz fra Thorsminde forliste i den norske del af Nordsøen, mens den var ved at bjærge garn. Ombord på garnfartøjet var den dengang 18 år gamle Stefan Lyngbak, der var i lære som fisker.

- Vi ved ikke rigtig, hvad der skete den dag, vi forliste. Vi havde lige startet arbejdsdagen tre timer forinden, da John (Christensen, red.) kalder, at der er en alarm på vand i maskinrummet. Derfra går der en halv times tid, så var Pia Glanz væk, fortæller Stefan om den dag, hvor det gamle fartøj sank syd for Norge.

Hele besætningen på den godt 18 meter lange garnkutter nåede at redde sig selv over i en redningsflåde, hvorfra de blev samlet op af en svensk olietanker.

- Det var en barsk omgang, og det tog mig også nogle måneder inden, jeg kom tilbage til fiskeriet. I den periode var jeg sygemeldt, da det var noget af en oplevelse.
- Selvfølgelig er det et voldsomt miljø at arbejde i generelt med dårligt vejr og høj sø, men pludselig at
se et fartøj gå ned, det er ikke rart.

Kort opkald

Stefans mor Anette vidste, at hendes søn var ude at sejle på det tidspunkt, hvor Pia Glanz forliser, men hun har ikke været klar over, at der var opstået akutte problemer med fartøjet.

- Vi fik hver især to minutter til at ringe hjem, da vi blev samlet op af den svenske olietanker. Dengang var der ikke Internet ombord, så det skulle gå meget hurtigt med at ringe hjem og sige, at vi var i god behold, fortæller han og fortsæt- ter:

- Men det efterlader selvfølgelig modtageren af opkaldet med en masse spørgsmål, når man bliver ringet op med beskeden ”skibet er sunket, vi har det alle godt, og vi er på vej hjem”.

Anette Kjær Nielsen kørte efter det ubehagelig opkald til Thorsminde, hvor hun overnattede på havnen i sin bil, mens hun ventede på nyt om sin søns skæbne.

Op på hesten igen

- Mor havde det svært med, at jeg begyndte at sejle igen efter ulykken, men hun kom frem til, at det nok var bedre, at jeg kom op på hesten igen. Men hun er klart bange for, at det skulle ske igen, fortæller han.

Nu har Stefan Lyngbak oplevet de fleste fiskeres værste mareridt på egen krop, og han bruger den erfaring til at holde sig orienteret om alt fra besætningens færden til redningsudstyrs placering i tilfælde af, at uheldet nogensinde skulle ramme ham igen.

Men hvad der skete den sommerdag i 2014, hvor Pia Glanz gik ned, det vides faktisk stadig ikke. Det har ikke været muligt at klarlægge årsagen til, at fartøjet tog vand ind.

Flere Nyheder