Afgørende måneder for nyt forskningsskib

Det begynder at haste med at få finansieringen på plads, ellers risikerer Danmark at stå uden havforskningsskib efter 2023
af Claus Kirkegaard
24 okt 2019

DTU Aqua har et nyt konceptdesign på plads for et nyt havforskningsskib som erstatning for det nuværende Dana. Men folketingsvalget, sommerferien og en ny regerings opstart har sat projektet lidt tilbage.

Det nuværende havforskningsskib står over for en stor klassedokning i 2023, så det er vigtigt, at processen kommer tilbage på sporet igen forud for de kommende finanslovsforhandlinger for 2020.

- Beslutningen presser sig på, da Dana reelt har en udløbsdato i 2023, da det med al sandsynlighed vil blive en omfattende, og ikke mindst dyr proces, fortsat at holde skibet sejlende efter klassesynet. Ikke bare i forhold til de ting, der i så fald skal laves, men også efterfølgende i den løbende drift af et aldrende skib, siger DTUs prorektor, Rasmus Larsen til avisen Søfart.

Det begynder derfor at haste med at få finansieringen på plads.

- Skal en ny Dana nå at være klar til 2023, så skal vejen banes allerede nu ved, at der kommer klarhed over finansieringen. Først derefter kan vi sætte gang i projektet, som jo er konkretiseret af Knud E. hansen, så vi ved, hvad det er, vi går efter, siger Rasmus Larsen til Søfart.

Realiseringen af projektet ventes at løbe op i 320 mio. kr. og DTU forventer at kunne finansiere de 140 mio. kr. over driften.

Et af hovedfokuspunkterne er, at et nyt havforskningsskib skal kunne bruges i de arktiske farvande.

- Excellent forskning kræver excellent forskningsinfrastruktur. Det vil vi få med det her nye skib, der udover Østersøen og Nordsøen, også kan anvendes i Arktis. Her har Danmark i dag allerede en førerposition, men den risikerer vi at sætte over styr, hvis vi ikke i lighed med en række andre lande er klar til at investere yderligere i arktisk forskning, lyder det fra Rasmus Larsen.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder