Afviste ordrer og faldende priser

Udenlandske grossister afviser leverancer og priserne på dansk fisk og skaldyr er faldende
af Claus Kirkegaard
17 mar 2020

Fredag i sidste uge gennemførte og afsendte fiskerikoncernen Seafood Danmark ordrer til internationale grossister.

Mandag i indeværende uge har grossister i blandt andet Belgien og Frankrig afvist ordrerne på fisk som følge af, at caféer og restauranter er lukket ned på grund af frygten for coronasmitte.

- Da grossisterne lavede ordren fredag morgen, kunne de ikke vide, at situationen var en anden, når fisken blev leveret mandag. Flere har afvist ordren og vil sende den retur til os. Vi kommer alligevel ikke til at få betaling for fiskene, så vi kan ligeså godt tage imod varerne igen," siger Kaj Schlie, der er koncerndirektør i Seafood Danmark til FødevareWatch.

Han forudser, at Seafood Danmark de kommende uger vil miste 30-40 pct. af omsætningen på den korte bane. Omsætning for Seafood Danmark lød i det seneste årsregnskab fra 2018 på 1,3 mia. kr.


Jomfruhummer er sårbar

Adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening PO, Kenn Skau Fischer, er opmærksom på udviklingen på det udenlandske marked

- Vi kan se vigende priser på de fisk og skaldyr, der sælges i restaurantmiljøet. Folk går mindre ud og spiser i de lande, vi eksporter til. Det er en stor del af salget, der pludseligt er udsat, siger han.

Omkring 90 procent af de danske ferske fisk, der bliver landet herhjemme går til eksport.

- Selvom der stadig er behov for fisk i detailhandlen, er der nogle specifikke råvarer, som oftest bliver solgt på restauranter, der er sårbare. Det gælder for eksempel jomfruhummeren, der er en typisk restaurantfisk. Her skal der ikke mange aflyste ordrer til, før det begynder at se sort ud," siger Kenn Skau Fischer ifølge Fødevarewatch.

Læs mere om:

Flere Nyheder