Bakterier i tilberedte rejer fra Asien

Der er fundet fækale bakterier i importerede rejer fra Asien, viser rapport
af Claus Kirkegaard
08 okt 2019

Der er fundet fækale bakterier i 75 procent af frosne, tilberedte rejer importeret fra Asien.

Det viser den årlige rapport over forekomsten af fødevarebårne sygdomme, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen står bag, skriver TV2-Nyhederne.

Rejerne er varmebehandlet og burde i princippet være spiseklare, når man køber dem. Men det viser sig altså nu, at der kan være risiko for at blive syg, hvis man spiser disse rejer.

- Når man finder den her type bakterier, er der en risiko for at andre sygdomsfremkaldende bakterier også kan være til stede i produktet - som for eksempel salmonella. Man behøver ikke at lade være med at købe de her rejer, men man skal nok ikke opfatte dem som spiseklare - for det er de jo ikke, forklarer specialkonsulent fra DTU Fødevareinstituttet Birgitte Helwigh.

Fækale bakterier er blandt andet enterokok- og colibakterier, der for eksempel findes i menneskers tarme.

Men Birgitte Helwigh understreger, at der endnu ikke er nogen sygdomstilfælde, der kan kobles sammen med indtaget af disse rejer.

På baggrund af de undersøgelser, der er foretaget indtil videre, er der ikke tilstrækkelig grundlag for at tilbagekalde rejerne.

Det fortæller Annette Perge, der er sektionsleder i Foder og Fødevaresikkerhed hos Fødevarestyrelsen.

- Vi ved endnu ikke, hvor højt et niveau der er af bakterierne i produkterne. Derfor sætter vi nu fokus på kontrol af blandt andet tilberedte rejer fra Asien, for at finde ud af hvor niveauet ligger. På den baggrund kan vi tage stilling til, om det er et for højt niveau, og om de bør tilbagekaldes, siger hun.

Læs mere om:

Flere Nyheder