Brexit er hjerteblod for Fagbevægelsen

Næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation deler fiskernes bekymring for Brexit. Både løndmodtagere, jobs og konkurrencevilkår er på spil
af Line Dalgaard Jensen
28 okt 2020

Fiskere, fiskeindustrien, borgmestrer, statsministeren – og nu også Fagbevægelsen – er dybt bekymret for Brexit. Mange danske jobs er i fare, især i fiskeriet, og det giver panderynker hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og deres næstformand Bente Sorgenfrey.

- Det er med dybe panderynker, at vi i fagbevægelsen ser forhandlere bevæge sig ned i tunnelen for at forsøge at hamre en aftale på plads. For noget af det, der er på spil, er hjerteblod for os, skriver næstformanden i et debatindlæg i Altinget, som du kan læse her.

 

Beskæftigelsen for skud

For det første er Fagbevægelsen bekymret for beskæftigelsen.

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked, og mere end 45.000 jobs er på den ene eller anden måde knyttet til danske virksomheders afsætning af varer og tjenester i Storbritannien. Her især fiskeribranchen.

- Det skønnes, at alene i Nordjylland er op mod 6.000 job relateret til fiskeriet, en af de store hurdler i de afgørende forhandlinger. Så alt i alt er der meget på spil for danske lønmodtagere, lyder det i indlægget.

 

Et kapløb mod bunden

For det andet så er Brexit også afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne. Virksomhederne risikerer at blive mødt med unfair konkurrence fra britiske virksomheder, der uden om EU kan køre med lavere standarder. De kan dumpe reglerne for at tiltrække flere udenlandske investeringer og skabe flere jobs. De kan pumpe statsstøtte ind i skrantende industrier og skabe ulige konkurrence.

- Hvis det skulle ske, vil det kunne udløse en lavine af pres for, at EU skal følge efter. Altså vil det kunne starte det berygtede kapløb mod bunden. Og det vil vi kæmpe imod med både næb og klør, skriver Bente Sorgenfrey: 

Uanset om det ender med et ordentligt ”goodbye” eller ”no-deal”, så tror jeg, vi kommer til at bruge kræfter på relationerne mellem EU og Storbritannien et godt stykke tid endnu, da meget godt samarbejde er ødelagt.

Læs mere om:

Flere Nyheder