Danmark opruster på fødevareområdet i London

Som følge af Brexit sender Danmark en statskonsulent inden for miljø- og fødevareområdet til ambassaden i London
af Claus Kirkegaard
21 apr 2020

Storbritanniens udtræden af EU ventes at kunne få væsentlige konsekvenser for den danske fødevaresektor. Derfor har Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet besluttet at placere en statskonsulent på ambassaden i London fra den 1. august 2020.

Valget er faldet på Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen. 

- Jeg er naturligvis ked af, at Esben Egede Rasmussen stopper som direktør i Fødevarestyrelsen, men til gengæld tror jeg ikke, at Danmark kan stille med en bedre kandidat til at klare de mange udfordringer, som Brexit fører med sig på miljø- og fødevareområdet. Han kommer med bred viden, pondus og ikke mindst stor erfaring fra sin tid både som direktør for Fiskeridirektoratet og Fødevarestyrelsen. Derfor er han lige præcis den sikre hånd, der er brug for i en usikker tid, lyder det fra Mogens Jensen i en pressemeddelelse

Efter Brexit bliver det statskonsulentens opgaver at bidrage til at løse de mange udfordringer for dansk eksport i forhold til miljø- og fødevareområdet. 

Den nye statskonsulent tiltræder på et kritisk tidspunkt i den efterhånden langstrakte Brexit-proces. 2020 er en overgangsperiode, hvor Storbritannien følger gældende EU-regler, men 2020 er også året, hvor der skal findes en aftale om det fremtidige forhold, inden overgangsperioden udløber 31. december 2020. 

- Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet på en fremskudt post i Storbritannien, og på den måde får jeg mulighed for at forfølge en gammel drøm om en international karriere og samtidig bruge al den viden og hele det netværk, som jeg har opbygget til gavn for Danmarks fødevareklynge, fiskeriinteresser og miljøløsninger, siger Esben Egede Rasmussen.

Dansk eksport af fødevarer til Storbritannien var samlet ca. 12 mia. kr. i 2017 og danske fiskere henter 30 pct. af værdien af de samlede danske fangster svarende til 1 mia. kr. årligt, fra fiskeri i britisk farvand.

Læs mere om:

Flere Nyheder