Danmarks Vildeste Fiskereventyr: Esbjergs seje mænd i fotobog

Fiskeri- og Søfartsmuseet udgiver ny fotobog med fiskere fra Esbjerg.
af Line Dalgaard Jensen
01 maj 2019

Fiskeri- og Søfartsmuseet har udsendt en smuk og fascinerende fotobog om livet som fisker.

Stærke fotografiske portrætter og ærlige fortællinger bringer os tættere på et voldsomt erhverv, der mere end noget andet formede Esbjergs selvforståelse.

Fotografierne udspringer af en jubilæumsudstilling i 2018, hvor Esbjerg markede sine 150 år og 50 Fiskeri- og Søfartsmuseet fejrede sit 50-års jubilæum. I den anledning skabte museet udstillingen Danmarks Vildeste Fiskereventyr som en hyldest til de mænd, som udgjorde et enestående hjørne af den nyere danmarkshistorie.

I ingen anden by har fiskeri og fiskere formet dagligdagen og den moderne udvikling som i Esbjerg. Og fiskerne rækker stadig langt ind i Esbjergs selvforståelse og tilgang til tidens udfordringer.

Billederne kommer fra en udstilling i 2018

Personlige beretninger dokumenteret

Fotografen Jes Larsen og museets historiker Søren Byskov har arbejdet tæt sammen med tidligere fiskere for at skabe bogen.

- Sammen har de skabt et enestående dokument på det mandsmod og den snarrådighed, som fiskeriet krævede. Når himmel og hav stod i et. Når jagten på fangsten fik blodet til at bruse. Og når investeringer i ny teknologi og kvoter gav de største bekymringer, udtaler museumsdirektør, David Dupont-Mouritzen.

Portræt Chr. Plet. Fotograf Territorium

Boganmeldelser

”Danmarks vildeste fiskereventyr er et råt stykke Danmarkshistorie, der bringer dig i selskab med en håndfuld seje og vejrbidte eventyrere. Ikke dem du møder i fjernsynet, men de stille slidere, der har kæmpet for livets ophold på søen uden for mediernes søgelys. 
Der er faktisk mange ligheder mellem de sibiriske jægere, jeg har studeret, og fiskerne fra vestkysten: Kampen mod og med naturen, raffinerede teknikker og et stærkt fællesskab. Denne bog vækker deres historier til live.”

Rane Willerslev, direktør, Nationalmuseet

Måske en studentergave?

Med bogen er historien nu nedfældet.

- Og måske er der her en oplagt studentergave til unge esbjerggensere og fiskeri-interesseret, opfordrer Fiskeri- og Søfartsmuseet:

Giv denne bog til de nye studenter. Her kan de finde ro i, at andre har stået i store udfordringer, men kommet ud på den anden side med ilden i øjnene og troen på morgendagens togt i behold. 

 

Flere Nyheder