Danske havbrug vil sætte turbo på den grønne omstilling

Nyt projekt skal udvikle miljøtekniske løsninger til havbrugsproduktionen
21 jun 2019

Dansk Akvakultur, AquaPri, DTU Aqua, DTU-Mek, BioMar og Hvalpsund Net vil have skub i den grønne omstilling af den danske havbrugsproduktion.

Det er konklusionen, efter GUDP har afsat 4,1 mill. kr. til et nyt projekt, der skal styrke miljøtekniske løsninger til en forbedret havbrugsproduktion.

Projektets formål er bl.a. at udvikle et højteknologisk foder med en højere miljøeffektivitet (mindre udledning af næringssalte pr kg fisk produceret) og ændret synkehastighed af fækalier, så det bliver muligt at opsamle dem i buret. Derudover er der særligt fokus på reduktion af fosfor i foderet, som vil blive testet på et havbrug for at dokumentere forbedrede miljø- og produktionsforhold. 

Endeligt skal der i projektet modelleres et særligt opsamlingsnet til fiskefækalier. Det har nemlig hidtil ikke været muligt at udvikle eller afprøve opsamling af fækalier under de stærke danske strømforhold. 

 

Kan styrke eksporten

Effekten af projektet forventes at blive forbedret miljøeffektivitet i danske havbrug.

Hos de danske foderfirmaer og udstyrsleverandører følges projektet med stor interesse, da gode resultater forventes at kunne styrke eksporten af nyt foder og nye net med opsamlings-funktion:

- Udnyttelse af havet til at producere animalsk protein af høj kvalitet er livsnødvendig for at imødekomme de 17 Verdensmål, og GUDP-Projektet ”Hav-Tek” giver os mulighed for at bringe dette videre på et bæredygtigt grundlag. Kan man både reducere fosfor-indholdet og opsamle fækalier ved burene, bliver denne produktionsform endnu mere bæredygtig, siger Henning Priess, Direktør for AquaPri A/S.

Flere Nyheder