DSA ærgrer sig over afgørelse i laksestrid

Ældre norsk lov forhindrer eksport af produktionslaks fra Norge til den danske fiskebranche
af Claus Kirkegaard
31 jul 2019

Der er tale om en egentlig handelsblokade, når en norsk lov forbyder lakseproducenterne i Norge at eksportere produktionslaks (laks med synlige skader) til forarbejdning i Danmark og danske havne, mener Danish Seafood Association, som netop har fået afvist en klage i EU-systemet hos ESA.

Vores grundlæggende opfattelse af sagen er uændret. Det norske krav virker som en handelsblokade på de såkaldte produktionslaks, som vi gerne vil kunne købe i Danmark. Kravene i Norge kan på ingen måde retfærdiggøres ud fra helt almindelige handelsmæssige principper," siger direktør for DSA Poul Melgaard til netmediet FødevareWatch.

Forældet regel

Loven stammer fra 1990'erne, hvor man i højere grad solgte hele laks. For at beskytte omdømmet for norske laks, blev det forbudt at eksportere laks, hvis de havde synlige sår eller skader.

I dag ser markedet helt anderledes ud, og Poul Melgaard mener ikke, det giver mening at holde fast i loven.

Vi sælger ikke længere hele laks til forbrugeren. Vi sælger det som filet, og de er fejlkorrigeret," siger Poul Melgaard ifølge FødevareWatch.

Selv det norske Mattilsynet (som svarer til den danske Fødevarestyrelse) opfordrede sidste år til, at Norge sløjfede loven. Det fik Fiskeridepartementet og den norske fiskeriminister Harald Tom Nesvik dog sat en stopper for.

Danish Seafood Association og Poul Melgaard går fortsat efter at få ændret reglen, som kan have store konsekvenser for dele af den danske fiskebranche. Især lakseslagterifartøjet Norwegian Gannet, som sejler med laks fra Norge til Hirtshals.

Dog sejler de på en dispensation, som siger, at de skal sejle alle produktionslaksene tilbage til Norge.

- Det er jo nærmest en grotesk ordning efter vores opfattelse. Men det er sådan, at aftalen er med Norwegian Gannet," siger Poul Melgaard.

Dispensationen udløber imidlertid den 1. juli næste år, hvorefter det store projekt med slagerifartøjet og den store ompakningshal på havnen i Hirtshals risikerer at blive nedlagt igen.

 

Flere Nyheder