Få fisk i børnene: Leg, involver og prøv med cornflakes

Børn vil gerne spise fisk, men det kræver fantasi og måske lidt ketchup eller cornflakes. Få gode råd fra Kattegatcentret
af Line Dalgaard Jensen
10 mar 2020

Ad. Det kan jeg ikke li’!
Fisk lugter – og der er ben i.

Der kan være mange barrierer for at få lidt mere fisk ned i ungerne. Men Søren Forsberg fra Kattegatcentret har lidt hemmelige tricks i ærmet, som han delte da projekt FiSK holdt symposium. I Projekt FiSK har en række akvarier og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet sat fokus på, hvordan det påvirker børns sundhed at spise fed fisk.

På Kattegatcentret vil man nemlig gerne bakke op om gode fiskevaner – både sikre viden om fisk, men også få børnene til at spise mere af havets sunde proteinkilder. Og vejen hertil kom han med en række bud på.

 

1. Slip kontrollen

Normalt er det de voksne, der bestemmer, hvad vi spiser, og hvordan fisken skal tilberedes. Men træd lige et skridt tilbage og glem, hvad der er rigtig og forkert. Det giver børnene mere lyst og mod til at prøve nyt.

 

2. Børnene skal være med

Hvis man selv har fanget fisken, så smager den bare godt. Eller hvis børnene er med i køkkenet. Det handler om inddragelse, for det skaber ejerskab og mere mod til at smage på sagerne, end hvis man blot får en tallerken med en fremmed kogt fisk. På Kattegatcentret får børnene for eksempel lov til at fange krabberne, så lærer de lidt om dem, flækker dem og spiser dem.

 

3. I vores familie spiser vi ikke fisk…

Børn spiser, som deres rollemodeller. Så hvis forældrene selv rynker på næsen af fisk, så gør børnene nok også. De afkoder lynhurtigt, hvad der er mor og fars favorit, og det tager de med sig. Så forældrene bør kigge indad og hoppe ud i fiskene med krum hals

 

4. Ketchup og cornflakes

Hvis noget er meget fremmed før børn, så bland det med det velkendte. Alt glider ned med lidt ketchup – eller cornflakes, som Kattegatcentret bl.a. proppede på laks. Så kan man over tid udfase det velkendte, og 1-2-3 er fisken slet ikke så farlig.

 

5. Tegneserier og flotte farver

Børn elsker pangfarver, disney-figurer og sjove dyr. Så kommer fisken i en sjov emballage eller kan du på anden vis gøre indpakningen sjov, så er børnene klar – måske muslingeskallen kan blive til en ske? Eller pak fisken ind og skriv navn på.

Det er indpakningen, der tæller.

 

6. Leg med maden

Det plejer egentlig at være forbudt, men hvorfor? Hvis nu børnene får lov til at smadre krabbekløerne selv eller pille lidt ved indvoldene, så er de med garanti fanget og klar til at smage på sagerne.

Læs mere om:

Flere Nyheder