Fiskeolie kan give bedre sædkvalitet

​En ny undersøgelse af 1679 unge danske mænd tyder på, at unge mænd, der indtager fiskeolie som kosttilskud får bedre sædkvalitet og større testikler
af Line Dalgaard Jensen
27 jan 2020

Fiske er sundt - fiskeolie lige så. De små kosttilskud skal man bestemt ikke tage fejl af.

Et nyt studie fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion viser nemlig, at fiskeolie som kosttilskud er godt for mænds sædkvalitet. 

Studiet er baseret på 1679 unge mænd, der blev undersøgt, da de deltog i session i København. Mændene besvarede et spørgeskema om sygdomme, livsstil og spørgsmål om indtagelse af kosttilskud inkl. fiskeolie. Derudover afleverede de en sædprøve og en blodprøve.  

Resultaterne viste, at de 98 mænd, der havde indtaget fiskeolie som kosttilskud, havde et større antal sædceller i deres sædprøve og samtidig havde de større testikler. Mændenes kønshormonprofil var også bedre. 

Ifølge leder af studiet, professor Tina Kold, tyder forskningen på, at fiskeolien bl.a. var med til at øge testiklernes kapacitet til at danne det mandlige kønshormon. Bedst så det ud hos de mænd som regelmæssigt havde taget fiskeoliekosttilskud gennem de seneste tre måneder inden undersøgelsen. 

Og det handler ikke udelukkende om at være sundhedsbevidst, forklarer Tina Kold:

- Mænd, der tager kosttilskud, er måske generelt mere sundhedsbevidste end andre mænd, men i de statistiske analyser tog vi højde for forskelle i fitness og rygning. Studiet viste, at mænd, der tog andre kosttilskud end fiskeolie, f.eks. multivitamin eller D-vitamin, havde ikke bedre sædkvalitet og hormon-profil end mænd, der ikke tog tilskud, forklarer Tina Kold.

Hun understreger, at flere dyrestudier viser, at flerumættede fedtsyrer, som findes i fiskeolie, og som kroppen ikke selv kan danne, er vigtige i cellemembranen på sædceller og påvirker deres evne til at fertilisere ægget.

Den nye undersøgelse er den første undersøgelse, der har set på sammenhæng mellem indtagelse af fiskeolie og sædkvalitet blandt raske mænd, men ifølge Tina Kold er der brug for flere undersøgelser og flere kliniske studier for at bekræfte og udforske sammenhængen yderligere. 

Unge mænd kan dog godt i mellemtiden rådes til at spise fed fisk, understreger forskerne.

Læs mere om:

Flere Nyheder