Fiskerihavnene er også ombord i vind-eventyr

De danske havne har de seneste ti år fået en central rolle i det såkaldt danske vindeventyr - heriblandt også fiskerihavnene
af Claus Kirkegaard
05 maj 2020

Ifølge en pressemeddelelse fra Danske Havne - brancheorganisation for Danmarks erhvervshavne - er omkring halvdelen af de danske havne i dag involveret i vindeventyr.

- Vindeventyret griber om sig, og de danske havne har særligt de seneste år udviklet det til et kraftigt stigende forretningsområde. Og når vi kortlægger havnenes rolle i vindeventyret, viser det tydeligt, hvor meget det betyder ude i landet. Vores gennemgang viser, at 25-30 havne allerede i dag har vindenergi på programmet, og det vil kun stige i fremtiden, når havvind får en endnu mere fremtrædende rolle i dansk energiproduktion, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne.

Fiskerihavne involverer sig også

Arbejdet med vindenergi spænder bredt i de danske havne. Esbjerg Havn er selvfølgelig helt i front, da den er verdens førende inden for havvind, og som eksempel er mere end 80 procent af den havvindkapacitet, der er installeret i Europa i dag, udskibet fra Esbjerg. Flere og flere andre steder i landet er der nu opsat vindmøller på havnene, hvilket giver grøn strøm til både havn og by, og derudover bruges eksperter fra danske havne i blandt andet Asien, når nye havvindmølleparker skal projekteres og udvikles.

- Grenaa Havn sender eksperter på vidensdelingsopgaver til Asien, fordi deres viden er eftertragtet. Nye vindmøller på Hirtshals Havn har på få måneder gjort ikke bare havnen men hele byen til en el-positiv energiby. Der udskibes dele til vindmøller fra mange steder som Aabenraa Havn, Nakskov Havn og Fredericia Havn bare for at nævne nogle stykker. På Lindø Port of Odense producerer de verdens største naceller til vindmøller, og på Aalborg Havn har de et kæmpestort testcenter. Det foregår i alle dele af landet, og det er kun på vej frem, siger Tine Kirk Pedersen.

- Derudover vil jeg også gerne fremhæve Hvide Sande Havn, der er valgt som drifts- og vedligeholdelsescenter for Danmarks næste og største havmøllepark Horns Rev 3 i Nordsøen. Ørsted vil bygge en gigantisk vindmøllepark ud for Rønne Havn, og Klintholm Havn på Møn skal være servicehavn for den store havvindmøllepark Kriegers Flak. Det er i øvrigt steder, hvor den slags opgaver forholdsmæssigt fylder enormt meget og har en virkelig positiv effekt på hele lokalområdet og oplandet, fordi det i høj grad understøtter den lokale beskæftigelse.

Læs mere om:

Flere Nyheder