Forventer højere oliepriser i 2021

Stigende efterspørgsel og faldende olieproduktion fører til højere oliepriser i løbet af 2021
af Claus Kirkegaard
14 okt 2020

I den seneste olieanalyse fra Jyske Bank, Jyske Markets fra midten af september, forudser oliestrateg Jan Bylov, at efterspørgslen efter olie på verdensmarkedet vil stige, hvilket igen betyder højere oliepriser i løbet af 2021.

Han forudser en udvikling i olieprisen, der går fra de nuværende 40 USD for en tønde Brent-referenceolie til 65 USD for en tønde i andet kvartal 2021.

- Efterspørgslen efter olie oplever et stærkt comeback, mens produktionsaftalen i OPEC+ og konsolideringen i den amerikanske skiferolieindustri holder udbuddet tilbage. Der er nu træk på verdens kommercielle olielagre, og det er vores vurdering, at underskuddet på oliebalancen forbliver en virkelighed, som vil dominere i 2021 og presse prisen for Brent-olie op mod USD 65 fra 2. kvartal 2021, lyder det således fra Jan Bylov i den seneste olieanalyse.

Han understreger, at det er en analyse, og at der er faktorer, der kan spille ind på udviklingen.

- På kortere sigt ser vi risici fra det amerikanske præsidentvalg i november. Det kan også være spekulanters gevinsthjemtagning i olie-futures. En genopblusning af Covid-19 kan også have indvirkning på efterspørgslen, lyder det fra Jan Bylov.

Olieanalytikere tager som regel udgangspunkt i produktionen af olie, når de skal vurdere, om oliepriserne stiger eller falder fremadrettet. Men corona-krisen har vendt op og ned på olieanalytikeres tilgang til forudsigelserne.

Normalt vil efterspørgslen efter olie nemlig ligge nogenlunde konstant, mens det altså så er olieproduktionen, der er med til at afgøre, hvordan prisniveauet udvikler sig.

Nu er det sådan, at OPEC+ landene har indgået en længerevarende aftale, der løber helt til april 2022. Det vil sige, at analytikerne nu fokuserer på, hvordan efterspørgslen udvikler sig, når de skal analysere udviklingen i oliepriserne.

Flere Nyheder