Grønne takter på Hirtshals Havn

Store besparelser på kilowatt-timer i Hirtshals både for fartøjer og havnenes samlede elforbrug
af Line Dalgaard Jensen
05 aug 2020

Et elforbrug på omkring 200.000 færre kilowatt-timer i første halvår af 2020, sammenlignet med samme periode i 2019, taler sit eget tydelige sprog.

Sådan lyder det på Hirtshals Havns hjemmeside, hvor det digitale registrerings- og afregningssystem ProPower har gavnet det grønne budget.

Foruden at reducere forbruget væsentligt hos de fartøjer, der ligger i havnen, har det også betydet en reduktion i havnens samlede elforbrug på 10 %.

I perioden 2017-2019 har Hirtshals Havn erstattet gamle og udtjente kajstikstandere i den vestlige del af havnen med 38 nye kajstikstandere i beton. Samtidig er der installeret et digitalt system til registrering af elforbruget. Dermed ved havnen præcist, hvilket fartøj der bruger strøm hvornår, og fartøjerne ved præcist, hvor meget strøm de bruger, mens de ligger i havn. Dette har betydet, at begrebet uregistreret forbrug som følge af gamle, slidte målere og glemsomhed er ved at være en saga blot.

Hirtshals Havn er ikke i tvivl om, at installationen af ProPower-systemet i Vesthavnen har givet en helt ny bevidsthed omkring strømforbruget hos fiskeskipperne. Det er pludseligt blevet meget synligt, hvor meget strøm det enkelte fartøj bruger i og med, at strømforbruget løbende kan følges online. 

- I Havnevagten assisterer vi meget gerne fiskerne med at finde besparelser. Vi har allerede et par tilfælde, hvor vi har været behjælpelige med at finde og efterfølgende fjerne strømslugere, som har brugt strøm til ingen verdens nytte. Det er meget tilfredsstillende, siger havneassistent Tommy Grønkjær, der har været med gennem hele installations- og indkøringsprocessen.
Hirtshals Havn har også planer om fornyelse af den eksisterende landstrømsforsyning i Østhavnen.

Læs mere om:

Flere Nyheder