Hårdt slag for fiskeeksporten

En stor del af dansk eksport af fiskeprodukter og skaldyr bliver ramt af told ved eksport til Storbritannien
af Claus Kirkegaard
07 jan 2021

Der var glæde at spore hos de danske fiskeeksportører juleaftensdag, da Brexitaftalen faldt på plads.

Glæden varede dog kun, til de havde nærstuderet aftalens indhold.

En stor del af dansk eksport af fiskeprodukter og skaldyr stammer fra importerede råvarer fra lande uden for EU. Derfor bliver de nu ramt af told, når de skal ind i Storbritannien, som er et af de største markeder for danske eksportører af fisk og skaldyr.

- 60 pct. af sektorens eksport til Storbritannien bliver i fremtiden pålagt told, fordi den er baseret på råvarer, der kommer fra lande uden for EU, oplyser Poul Melgaard Jensen, direktør i brancheorganisationen Danish Seafood Association ifølge netmediet Fødevarewatch.

Der bliver årligt eksporteret fiskeprodukter og skaldyr for 1,5 mia. kr. til Storbritannien. Derfor kom det også som et chok for branchen, da de fandt ud af, at en stor del af varerne fremadrettet bliver pålagt told.

- Vi vågnede brat op til den erkendelse 25. december. Vi læste aftalen igennem flere gange, gned os i øjnene og tænkte: Kan det virkelig være rigtigt? Realiteten er desværre, at for vores industri er det forkert at kalde brexitaftalen for en frihandelsaftale. Fiskeindustrien er meget global. Varerne suser frem og tilbage over landegrænser, og derfor rammes en betydelig del af eksporten til Storbritannien nu af toldsatser på helt op til 20-25 pct., påpeger Poul Melgaard Jensen.

Den danske eksport af rejer til Storbritannien, der årligt løber op i mellem 400 og 500 mio. kr., vil blive hårdt ramt.

- Så høje toldsatser er prohibitive – dvs., at eksporten ikke længere kan svare sig. De speditører, vi har kontaktet, vurderer, at varerne til Storbritannien – udover told – vil blive pålagt omkostninger på 5-10 pct. til fysisk toldkontrol samt diverse papirarbejde i form af blandt andet certifikater, siger Poul Melgaard Jensen.

En stor del af de fiske- og skaldyrsprodukter, danske virksomheder eksporterer til Storbritannien, er ifølge Poul Melgaard Jensen baseret på råvarer, der ikke kan købes i EU. Derfor er det for mange virksomheder umuligt at undgå toldmuren.

Danmarks samlede vareeksport til Storbritannien beløber sig til 45 mia. kr. årligt.

Læs mere om:

Flere Nyheder