Hanstholm Havn rundede endnu engang et år med fisk for over en milliard kroner

Fiskere landede igen i 2018 for over 1 milliard kroner af fisk og skaldyr i værdi, og placerer havnen som nummer ét for konsumfiskeriet
20 mar 2019

Hanstholm Havn har i 2018 cementeret sin position som Danmarks største konsumfiskerihavn med fisk for 1,02 milliarder kroner. Samtidig har det store arbejde med udvidelsen rundet sit første år, og investeringerne i fremtiden træder nu tydeligt frem. Samtidig er der udsigt til endnu et begivenhedsrigt år blandt andet med udbygning af havnens køleauktionsfaciliteter til at understøtte vækst i konsumfiskeriet.

Hanstholm Havns bestyrelse har netop godkendt et regnskab med en bruttofortjeneste på 25,5 mio. kr. og et resultat før afskrivninger på 8,5 mio. kr. 

Regnskabet er påvirket af reguleringen af tobis samt øget reparation og vedligehold af eksisterende kajanlæg. 

2018 var året hvor udvidelsen af havnen for alvor satte sine spor i havet ud for Hanstholm. 

- Havneudvidelsen har rundet sit første år og opbygget en tydelig kontur af den største investering i havnens historie siden dens indvielse i 1967, fortæller bestyrelsesformand Martin Vestergaard, der lægger op til i 2020 at kunne åbne Hanstholm Havn i en ny version 2.0. 

Den nye havn vil give bedre besejlingsforhold, et nyt bassin og 165.000 kvadratmeter areal i baglandet til både udvidelse af eksisterende virksomheders aktivitet og nye virksomheder. 

Fisk for 1,02 milliarder kroner

Antallet af landinger af konsumfisk i Hanstholm Havn er fra 2017 til 2018 steget med 20 procent til i alt 10.949, mens værdien i 2018 nåede op på 685 millioner kroner. Det svarer til en fremgang på 2 millioner kroner sammenlignet med 2017 til trods for en mindre tilbagegang i de samlede mængder. Dertil kommer konsumfisk tilført med lastbil for håndtering via havnens køleauktionsfaciliteter til en værdi af 80 millioner kroner.

Industrifiskeriet har haft en tilbagegang fra 204.756 tons i 2017 til 140.661 tons i 2018, hvilket skyldes en kvoteregulering, som har til formål at sikre den rette bestand af arten tobis. Priserne har imidlertid været modsvarende høje og udgør godt 235 millioner kroner, blot 5 millioner lavere end i 2017. Endelig har der i 2018 været en rejefangst på 171 tons til en værdi af 6,5 millioner kroner.

Den samlede værdi landet, håndteret og solgt på Hanstholm Havn i 2018 ender derfor på 1,02 milliarder kroner. Dermed fastholder havnen sin position som landets førende konsumfiskerihavn målt på værdi.

- Vi kan med glæde konstatere, at havnens kerneforretning, fiskeriet, igen har passeret milliardgrænsen, og vi ser frem til at modtage en fortsat stigende mængde fisk. Her vil havneudvidelsen bidrage til at fremtidssikre Hanstholm Havns konkurrencedygtige position som attraktiv landingshavn, siger bestyrelsesformand Martin Vestergaard.

Forberedelse til ny vækstfase i 2019

Hanstholm Havn har i 2018 arbejdet målrettet med at søsætte en række initiativer, som parallelt med havneudvidelsen skal forberede åbningen af den nye havn og dermed kickstarte målsætningen om at blive Europas førende konsumfiskerihavn. I november 2018 besluttede havnens bestyrelse derfor at udbygge og optimere havnens køleauktionsfaciliteter for et tocifret millionbeløb med projektstart i april 2019:

- Projektet skal bidrage til at fremtidssikre havnen set i forhold til en samlet optimering af værdikæden for fiskeriet, lyder det fra bestyrelsesformand Martin Vestergaard, som fortsætter: - Med havneudvidelsen forbedres havnens anløbs- og lossefaciliteter med øget vanddybde, nyt bassin og nye kajanlæg, og med en opgradering af havnens køleauktionsfaciliteterne styrker vi samtidig forholdene for de videre led med salg og eksport af konsumfisk i en ubrudt kølekæde.

Stigende godsmængder

Mængden af gods håndteret i Hanstholm Havn er samtidig kontinuerligt steget for 5. år i træk. Fremgangen afspejler sig særligt i mængden af sten, sand og grus samt vindmølledele og fiskemel.

 

 

Læs mere om:

Flere Nyheder