Kogebog forvandler sortmundet kutling og andre plager til gourmetmad

Hvis man ikke kan udrydde dem, hvad så med at spise de invasive arter?
af Line Dalgaard Jensen
17 dec 2019

Gin&Tonic-stillehavsøsters og syltet kuling med æble dashi. Det lyder måske som retter på michelinrestauranter, men det er nogle af de retter, som alle danskere kan lære at lave med den nye og ganske gratis kogebog fra Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København.

- Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise, siger miljøminister Lea Wermelin.

Kogebogen indeholder 31 opskrifter, som tager udgangspunkt i bl.a. sortmundet kutling, stillehavsøsters og invasive krebs. Foruden havets plager, er der også invasive gæs, amerikansk skarveand, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak.

Formålet med den nye kogebog er at udbrede kendskabet til invasive arter og de skadelige virkninger, de har i naturen hos en bredere målgruppe. Hvis man ikke lige har en invasiv muntjak i køkkenskabet, kan alle retterne laves med alternativer, der findes i de fleste supermarkeder.

- Det er en miljøskadende og ubelejelig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs.  Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

Hent bogen lige her

Flere Nyheder