Mærsk Oil dømt for kemikalieudslip i Nordsøen

De skal nu betale en bøde på 500.000 kr.. Men de slipper for straf i den største sag
09 jul 2019

500.000 kroner.

Så meget skal Mærsk Oil og deres nye ejer franske Total betale, fordi de har skyllet tonsvis af miljøfarlige kemikalier ud i havet til fare for fisk og havdyr. Det er er sket fra olieplatforme i Nordsøen.

Ifølge dr.dk, så har Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi sendt bødeforlægget til Total, og de bekræfter at have modtaget bøden.

 

Farlige røde kemikalier

Tilbage i 2017 anmeldte Miljøstyrelsen Mærsk Oil for brud på havmiljøloven. Mærsk Oil havde i en årrække udledt miljøfarlige kemikalier uden tilladelse - de såkaldte "røde kemikalier". Der var bl.a. tale om vandklaringsmidlet WT-1099 og desinfektionsmidlet MB-5952.

Og det går ikke. De røde kemikalier er forbudt og havmiljølovene lavet af en grund. De skal holde havene så rene som muligt, og de røde kan muligvis slå dyr ihjel eller svække dem, så de er mere modtagelige over for parasitter og sygdomme. 

 

Slipper billigt

De 500.000 kr. er i manges øjne anset for at være en mild straf. For i praksis blev de politianmeldt for udledning af tre kemikalier, og i den ene - og mest alvorlige - får de ingen bøde. 

Det drejer sig om kemikaliet Scavtreat. Der blev udledt  over 80.000 tons heraf i den danske del af Nordsøen. 

Sagen bliver betragtet som afsluttet og anklagen er frafaldet, fordi Mærsk oil ikke vidste, hvad kemikaliet reelt indeholdt af farlige stoffer og derfor ikke kan straffes for udledningen. 

Flere Nyheder