Ny politisk aftale skal hjælpe dansk eksport

Herunder også eksporten af fisk og skaldyr. Danish Seafood Association ser gode initiativer i aftalen
af Claus Kirkegaard
08 okt 2020

27 nye initiativer skal være med til at genstarte eksporten og hjælpe danske eksporterhverv gennem corona-krisen.

Det er resultatet af en aftale, som regeringen har indgået med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om genstart af dansk eksport med initiativer for 485 millioner kroner.

- Aftalen indeholder en bred vifte af initiativer, som kan give et bidrag til eksportvirksomhederne - heriblandt også vores medlemmer, siger Poul Melgaard Jensen, direktør, Danish Seafood Association.

Mere konkret glæder Poul Melgaard Jensen sig over to af de 27 initiativer, som han mener kan gøre en stor forskel for eksportører af fisk og skaldyr.

- Der er et initiativ om tilbagebetaling af gebyr for eksportcertifikater. Og selv om hver enkelt certifikat ikke koster det store, så står vi for eksport af fisk og skaldyr for 27 mia. kr., så det bliver alligevel til en væsentlig tilbagebetaling for vores medlemmer, siger Poul Melgaard Jensen.

Det andet initiativ, som direktøren ser store fordele i, er digitalisering af eksportcertifikater.

- Det er særlig vigtigt i forhold til Brexit. For uanset om vi kommer på plads med en frihandelsaftale eller ej, så hober administrationen sig op med tolddokumenter, eksportcertifikater og så videre. Kan vi gøre dem digitale, skal vi selvfølgelig gøre det. Det letter den administrative byrde og letter samhandlen med Storbritannien samt alle andre lande uden for EU, siger han.

Corona-krisen har gjort det sværere for eksportvirksomhederne at rejse rundt til kunder og nye markeder. Derfor ser Poul Melgaard også positivt på mere digitalisering.

- Covid19 har aflyst det fysiske aspekt i eksportarbejdet, så digitalisering er et væsentligt initiativ, siger han.

Ros for inddragelse

De nye initiativer kommer på baggrund af anbefalingerne fra Forum for genstart af dansk eksport og otte genstartsteams, som afleverede deres anbefalinger til genstart af dansk eksport til regeringen i midten af september.

Og her har erhvervene haft gode muligheder for at komme til orde.

- Vi har været fint og godt inddraget i processen. Det skal de have ros for. Vi har siddet i genstartsteam for fødevarer sammen med 7-8 andre organisationer. Her har vi haft mulighed for at komme med vores inputs. Det er så ikke alle vores inputs, der er kommet med. Men sådan er det jo, når vi er i konkurrence med andre organisationer. Men vi er godt tilfredse med processen, siger Poul Melgaard Jensen.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder