Ny teknologi kan halvere TripleNines vandforbrug

En halvering af vandforbruget hos TripleNine svarer til 8 mio. liter vand årligt
af Claus Kirkegaard
18 feb 2020

Fiskemels- og fiskeoliefabrikken TripleNine i Thyborøn bruger årligt mange liter vand, når der skal losses fisk fra fartøjerne over i fabrikken. 16 mio. liter vand bruger fabrikken på årsbasis.

Ny teknologi kan nu halvere fabrikkens vandforbrug. Et partnerskab for bedre vandeffektivitet i fødevareindustrien vil opdatere en velkendt teknologi, som vil halvere forbruget af lossevand hos TripleNine i Thyborøn, skriver webmediet Watertech.

Renseløsningen, som er udviklet af Teknologisk Institut og virksomheden Bio-Aqua, er baseret på såkaldt avanceret flotationsteknologi: Lossevandet ledes gennem en tank med dyser, der blæser små luftbobler ind i vandet.

Det får større fiskerester og olie til at samle sig i overfladen i en skumfraktion. Skummet skrabes af og ledes ind i produktionen. Dermed kan vandet genbruges mange flere gange end hidtil.

Det var gennem partnerskabet Drip der arbejder for bedre vandeffektivitet i fødevareindustrien, at TripleNine søgte efter alternative teknologier.

- Forslaget om at teste flotation med mikrobobler og fødevareegnede flokkulanter var fra starten meget interessant, fortæller Jacob Rasmussen, energi- og miljøchef hos TripleNine til Watertech.

Flotation er en kendt teknologi til vandrensning. Det nye består derimod i styringen af løsningen, påpeger projektleder Michelle Lison Rebsdorf fra Teknologisk Institut:

- Der er stor variation i kvaliteten af de fisk, der losses hos TripleNine, hvorfor kvaliteten af lossevandet også varierer. Det stiller store krav til driften af flotationssystemet, og derfor udvikler vi i projektet et sensorbaseret styringssystem, som gør det muligt at justere og optimere renseprocessen i realtid, siger hun.

Flere Nyheder