Samtidskunstner skal fortælle historien om Nordsøens liv og mennesker

Esbjergs offshoreliv og -historier bringes på land, når kunstmaler Mathilde Fenger sammen med Esbjerg Kommune, Total og Dansk Undergrunds Consortiu...
af Line Dalgaard Jensen
28 okt 2020

Kunstprojektet Nordsøens Liv og Mennesker sættes i værk samtidig med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen og skal give både esbjergenserne og byens mange internationale gæster et indblik i offshorelivet både til havs og på land.

Samtidig skal kunst- og læringsprojektet formidle historien bag Esbjerg som EnergiMetropol. Med både kunst og undervisning vil byens børn og unge blive ført ind i Esbjergs udvikling fra fiskerisamfund til en by med offshoreindustri, innovation og højteknologi.

 

Få ting til at ske

Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen, er meget begejstret for perspektiverne i projektet:

- Projektet byder både på kunstneriske og læringsmæssige oplevelser, men er også en vigtig brik i dokumentationen af en helt central del af Esbjergs historie. Tyra er så at sige den del af Esbjerg, som esbjergenserne ikke kan se, og kun de færreste oplever. Jeg glæder mig også over det nytænkende og tætte samarbejde mellem Total, kunstner Mathilde Fenger og Esbjerg Kommune, som jeg synes viser nye veje for, hvordan vi sammen kan få ting til at ske,siger Jesper Frost Rasmussen.

 

Det er danmarkshistorie

Den danske kunstner Mathilde Fenger vil med otte store oliemalerier skildre Nordsøens liv og mennesker, og hun har allerede gennemført sikkerhedstræning forud for en snarlig researchtur offshore. Samtidig er det også vigtigt for kunstneren at få livet inde på land med i sine kunstneriske samtidsskildringer, og hun vil i den kommende tid tale med lokale med indsigt i Esbjergs historie og dens udvikling.

- Dette bliver et vidnesbyrd om et lokalsamfund, der er omdrejningspunkt for dansk energiproduktion og offshorevirksomhed. Om arbejdspladser, kolleger, mennesker, byen Esbjerg, alt sammen med dét omdrejningspunkt, at det både finder sted derude, hvor himmel og hav går i ét - og inde på land. Det er danmarkshistorie, siger Mathilde Fenger.

Mathilde Fengers værker indgår i en byrumsudstilling, som skal turnere i Esbjerg i 2022-2023, og billederne skal hænges op flere steder i Esbjerg Kommunes bygninger. Esbjergs borgere inviteres i den forbindelse til at bidrage til at skabe udstillingen ved digitalt at dele deres personlige historier og fotos fra eller om livet på Nordsøen med hashtag #Nordsoeensliv.

OM KUNSTPROJEKTET NORDSØENS LIV OG MENNESKER

  • Mathilde Fenger maler otte store oliemalerier, som afsløres i sommeren 2022.
  • Samtidig inviterer Esbjerg Kommune til en udendørs byrumsudstilling med udgangspunkt i malerierne og historier fra livet offshore.
  • Byrumsudstillingen er mobil og skal efterfølgende turnere i kommunen og på skoler.
  • Med udgangspunkt i malerierne og Mathilde Fengers arbejde udvikler Esbjerg Kommune et læringsmateriale til folkeskolernes mellemtrin. Materialet vil både give mulighed for at arbejde med kunstneriske og kreative processer, men også med Esbjergs offshorehistorie og med de muligheder og udfordringer, havet giver os.

Læs mere om:

Flere Nyheder