Sensation: Havtaske gyder i akvarium

Medarbejder på Øresundsakvariet kom i denne uge på arbejde til noget af en sensation, da en havtaske havde gydt sine æg i akvariet
af Claus Kirkegaard
01 aug 2019

Dyrepasserne i Øresundsakvariet i Helsingør mødte i indeværende uge ind til en vaskeægte sensation. 

De blev nemlig mødt at et smukt og sjældent syn, da de mødte ind på arbejde.
Store slør af æg svævede nemlig rundt i havtaskernes akvarium. Det er meget sjældent, at havtasker lægger æg i fangenskab, og det er første gang, det er sket i Øresundsakvariets historie, skriver Øresundsakvariet på sin hjemmeside.

Slør af æg
Kristian Vedel, der er chefdyrepasser på Øresundsakvariet, havde svært ved at få hænderne ned af begejstring over den sjældne begivenhed, der i nattens løb var sket hos akvariets havtasker.

- Da vi mødte ind på arbejde her til morgen, så vi straks, at noget var anderledes i vores havtaske-akvarium, fortæller Kristian Vedel og sætter flere ord på:

- Store grøn-gule slør svævede rundt i akvariet, så det stod hurtigt klart, at en af vores to havtasker i nattens løb havde lagt en masse æg. Da det er utrolig sjældent, at det sker i et akvarium, kan vi næsten ikke få hænderne ned af begejstring over, hvor spændende dette er og bliver – ikke mindst at følge æggenes udvikling, men også at vise vores gæster, hvor specielle havtaskens æg ser ud.

Havtasken er som bekendt en af de grimmeste fisk, der findes. Til gengæld er æg-slørene ganske smukke, som de flyder rundt i vandet.

I naturen søger havtasken som regel på dybt vand for at gyde sine æg, så derfor er det også yderst sjældent, at de gyder i akvarier. 

Måske befrugtet
Æglægningen skete om natten, så dyrepasserne ved endnu ikke, om æggene er blevet befrugtede.

Men vi følger æggene nøje, og hvis de er befrugtede vil vi inden for kort tid kunne se små fostre i æggene. Vi ved ikke hvor længe der går inden æggene eventuelt klækkes – et forsigtigt slag på (hav)tasken er op til en måned, lyder det fra Kristian Vedel.

Fakta om havtasken
Havtasken (Lophius piscatorius) er en bundlevende fisk og holder til på blandet bund af småsten og muslingeskaller. Den lever normalt i kølige farvande på den nordlige halvkugle men kan dog findes ned til middelhavet.

Foto: Chefdyrepasser Kristian Vedel, Øresundsakvariet
Foto: Chefdyrepasser Kristian Vedel, Øresundsakvariet

Flere Nyheder