Skru op for fisken og ned for bøffen

Ved at skifte bøfferne ud med fisk, ville det kunne redde omkring 170 liv om året i Danmark alene
af Claus Kirkegaard
16 maj 2019

Hvis danskerne spiste flere fisk og færre bøffer, kunne det redde lige så mange mennesker herhjemme, som der dør i trafikken - hvilket er omkring 170 mennesker om året.

Det er resultatet af en beregning, som postdoc ved Danmarks Tekniske Universitet, Sofie Theresa Thomsen har lavet.

De officielle kostanbefalinger siger, at vi skal spise minimim 350 gram fisk om ugen, mens vi maksimalt må fortære 500 gram tilberedt rødt kød.

Desværre er det sådan i dag, at mange danskere spiser langt over de anbefalede 500 gram rødt kød om ugen. Og mangler et stykke i at nå op på de 350 gram fisk om ugen - på trods af, at det er blevet langt bedre over de seneste 10 år.

Ved at skifte kødet ud med fisk ville det give en stor sundhedsgevinst med 7000 sunde leveår i hele Danmark, viser Sofie Theresa Thomsens beregninger.

Spis fed fisk
Den store positive sundhedsgevinst får vi kun, hvis vi udskifter kødet med fede fisk, som for eksempel sild og makrel, eller en blanding af fede og magre fisk.

- I de fede fisk er der en mange sunde fedtsyrer, som er gode til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, forklarer Sofie Theresa Thomsen, ifølge dr.dk.

Netop derfor er der også nogle befolkningsgrupper, der vil have særlig gavn af at udskifte kød med fisk. Mænd over 50 spiser generelt alt for meget kød, og de har også en ekstraordinær stor risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

- Effekten vil være stor for disse mænd, hvis de skifter noget af kødet ud med fisk, så de får 350 gram fisk om ugen. Men også kvinder i den fødedygtige alder vil kunne vinde meget, siger Sofie Theresa Thomsen.

Hos kvinderne skyldes det primært, at fisk er godt for hjerneudviklingen hos et foster, hvis kvinden skulle blive gravid.

 

Er mere fisk så bare løsningen?

De nye beregninger fra DTU er lavet udelukkende med fokus på sundhed.

Hvordan kostændringen ville påvirke klimaet og miljøet, er ikke blevet undersøgt i denne omgang. Men her ville der også være tale om en række positive og negative effekter, så som færre forurenende kvæg og større udnyttelse af havets ressourcer. Effekter, som skulle sættes op imod hinanden.

Sofie Theresa Thomsen håber at kunne lave den klimamæssige beregning i fremtiden.

Læs mere om:

Flere Nyheder