Store mængder kinesisk eksportfisk er strandet i frysere

Forskellige opfattelse af hvordan Covid-19 smitter, har sat en kæp i hjulet for eksport af bl.a. grønlandske fiskeprodukter til Kina
af Helle Kristensen
25 jan 2021

Forskellige opfattelser af hvordan Covid-19 smitter, risikerer nu at få store konsekvenser for eksporten af blandt andet grønlandsk hellefisk og rejer til Kina.

Normalt eksporterer fiskeindustrien for omkring 2,5 milliarder kroner til Kina. Men lige nu er store dele af denne eksport strandet, fortæller Poul Meldgaard, der er direktør i Danish Seafood Association. Derfor er frysere i både Grønland, Danmark og Europa lige nu proppet med fiskeprodukter for millioner af kroner, der ikke kan komme videre. For Kina har indført så strenge krav, til de varer der importeres, at det stort set er umuligt at efterkomme.

Humlen i det hele er, at Kina og Europa har forskellige opfattelser af, hvordan Covi-19 smitter. I Kina mener man at Covid-19 kan smitte via fødevarer, og derfor er reglerne for de varer der importeres skærpet. Det forlanges bl.a. at leverandørerne nu skal angive præcist hvilke fiskere, der har fisket hvilke fisk, og det kan ikke lade sig gøre i praksis fortæller Bruno Olesen, der er salgsdirektør i Royal Greenland, til det grønlandske medie KNR.

De seneste måneder har Kina strammet kravene til import i så høj grad, at fiskebranchen frygter at aktørerne kvæles i bureakratiske tiltag. Og derfor arbejdes der benhårdt hos fødevarestyrelsen og den danske ambasade i Beijing på at finde et setup, hvor det bliver muligt for virksomhederne at leve op til de krav Kina stiller til import af fødevarer. Men indtil det sker holder aktørerne vejret – for det er mange millioner der er på spil, og Poul Meldgaard konstaterer at som markedet ser ud nu, er det risky business.

Læs mere om:

Flere Nyheder