Sunde børn med laks og makrel

Laks, makrel, sild og ørred flere gange om ugen gør børn sundere
af Claus Kirkegaard
29 okt 2019

Hvis børn spiser fed fisk flere gange om ugen, får de mindre fedt i blodet og mere af det gode kolesterol, viser et nyt forskningsprojekt fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Selv sunde og raske børn får en gevinst ved at spise fed fisk, og effekterne bliver større jo mere fed fisk, børnene spiser. Derfor er det en god ide at følge Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk to gange om ugen som aftensmad og flere gange om ugen som pålæg.

Gode vaner i barndommen

Ifølge forskerne er det svært at spå om, hvor meget effekterne præcist betyder for børnenes sundhed på lang sigt:

- Vi har desværre ingen langtidsstudier der undersøger dette hos raske børn - det ville kræve at vi fulgte børnene de næste 50-60 år, fortæller lektor Camilla T. Damsgaard.

- Men vi ved blandt andet, at børn der har lave niveauer af triglycerid-fedt i blodet typisk også har lavere niveauer som voksne. Så selvom gevinsten her og nu måske er begrænset for det enkelte barn, så vil det være en stor gevinst for samfundet på lang sigt, hvis vi kan sænke hele befolkningens risiko en lille smule ved at grundlægge nogle gode vaner tidligt og opretholde dem over livet. Her er rugbrødsmaden med makrel i tomat, som rigtig mange danskere i forvejen spiser, helt oplagt," slutter hun.

Læs mere om:

Flere Nyheder