Tillykke Mogens Jensen og ICES – nu er fabrikken sat til salg

Efter to år med minimale sildekvoter, et tredje år i udsigt og ingen politisk velvilje, smider Fiskernes Filetfabrik håndklædet i ringen
af Line Dalgaard Jensen
29 jun 2020

- Tillykke, udbryder direktør Benny Christensen fra Fiskernes Filetfabrik, selvom der egentlig ikke er særlig meget at fejre.

Efter to år uden det store sildefiskeri og den seneste katastrofale rådgivning for sild i Østersøen, så vil banken ikke længere, og Fiskernes Filetfabrik skal sælges. Ejendomsmægleren har allerede være forbi, og det kan desværre ikke være anderledes, forklarer direktøren. For selvom han og fiskerne har råbt op, så føler de ikke, at der er ørenlyd.

- Så jeg vil gerne ønske Mogens Jensen – og også DTU, ICES og fiskeriudvalget - tillykke med, at I har fået lukket en fabrik, som blev udviklet sammen med ministeriet tilbage i 80’erne. Et aktiv for Gilleleje havn, som har servicerest 14 både og været arbejdsplads for 20 mennesker. Det er pistvæk nu. Så held og lykke med, hvad end I har gang i, siger Benny Christensen.

 

Find det rigtige problem

For det undrer Benny, at det eneste man for ham at se gør for at hjælpe sildebestanden, er at begrænse fiskeriet. Over de seneste 15 år er sildekvoten blevet skåret år for år, og de seneste år har der stort set intet fiskeri været. Alt sammen for at hjælpe silden på rette køl.

- Men bestanden er ikke kommet, så hvad er problemet så. Det kan ikke være fiskeriet. Jeg synes, at forskerne skal finde ud af, hvad problemet er i virkeligheden og sætte ind ambitiøst ind her. Der er noget andet galt, siger Benny Christensen og henviser bl.a. til spildevandsudledning:

- Selvfølgelig skal man holde bestanden sund – vi er ikke ude på at udrydde silden. Men det bør også være en prioritet at holde fiskeriet i live, og der kan godt fiskes 20.000-25.000 tons sild. Der skal være plads til begge. Skal man bare jævne de små havne, eller skal man holde liv i dem?

 

Omstilling ej muligt

Fiskernes Filetfabrik har tidligere præsenteret ministeren for en plan for, hvordan man både kunne passe på silden, samtidig med at der blev fisket på bestanden. Ligeledes har de haft besøg af ham i 2019, hvor hele situationen også blev drøftet. Heriblandt også om produktionen kan tilpasses andet end sild. Men hvor gerne Benny Christensen end vil, så er det ikke muligt:

- Hvad skal vi lave på fabrikken? Den er jo bygget til sild. Det kunne måske være brisling, men der er ikke nok kvote her i området, siger direktøren, der tilføjer at også hummerfiskeriet i Gilleleje er på retræte på grund af udsigten til kamera samt den aktuelle corona-situation.

Corona tror Benny Christensen nu nok fiskeriet skal klare sig igennem, men det undrer ham, at man så hurtigt har kunne hjælpe dansk erhvervsliv, mens fiskeriet har råbt op i årevis:

- Man kan sige, at vi har haft corona-virus i tre-fire år. Det er frustration på frustration.

Læs mere om:

Flere Nyheder