Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

Mangel på råvarer, faldende salgspriser på eksportmarkederne samt nedlukningen af restauranterne betyder, at Vilsund Blue A/S får underskud i regns...
28 jan 2021

Resultatet for regnskabsåret 2019/2020 blev et underskud på 10.8 mio. kroner imod et overskud på 3.6 mio. året før. Vilsund Blue A/S har en bomstærk egenkapital på over 92 mio. kroner.

- Vi er blevet ramt på tre fronter på næsten samme tid. Vi har haft problemer med at få nok råvarer til vores produktion. Det er et problem, vi håber fødevareminister Rasmus Prehn og fiskeriordførerne er klar til at kigge på, hvis vi fortsat skal have en rentabel produktion og eksport af skaldyr i Danmark, siger Direktør Søren Tjørnelund Mattesen, Vilsund Blue A/S.

Han er allerede i dialog med politikerne, og Fødevareministeren har stillet et møde i udsigt, hvor industrien endnu en gang, får mulighed for at fremføre problematikken overfor ministeriet.

 

Covid-19 sætter kraftigt aftryk

Herudover har Covid-19 også ramt Vilsund Blue, der eksporterer over 90% af produktionen til en række lande i Europa.

- Når restauranter mv. lukker ned på vigtige markeder som fx Frankrig, Belgien og de sydeuropæiske lande, er det noget, der kan mærkes på salget til grossistledet. Nedlukningen har så givet overskud af varer på markedet, og det har været med til at sætte vores salgspriser under pres, påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.

Det er også baggrunden for, at Vilsund Blue A/S er blevet omstruktureret i efteråret 2020.

- Vi har desværre måttet tilpasse organisationen og måttet sige farvel til 15 årsværk i både produktionen og administrationen. Mange har været i virksomheden i rigtigt mange år. Det er trist, men nødvendigt, påpeger Søren Mattesen.

Han påpeger, at omstruktureringerne først vil slå igennem i regnskabsåret 2020/2021.

 

Fortrøstningsfuld omkring 2021

Selvom det er stort set umuligt at kigge ind i fremtiden, og ingen ved, hvornår verden kommer til at se nogenlunde normal ud igen efter Covid-19, ser Vilsund Blue A/S alligevel lyst på fremtiden.

- Vi plejer at afsætte størstedelen af Østers via grossister, der leverer til restauranter. I foråret betød det er stop for salg af østers, men op til nytår havde grossisterne tilpasset sig den nye markedstilstand og afsatte østers til supermarkederne i stedet.

Vi identificerer hele tiden nye afsætningsmuligheder, som skal være med til at sikre en stabil afsætning pandemier eller ej, påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.

Han fortæller, at Vilsund Blue’s altoverskyggende problem fortsat er råvaretilgangen.

- Råvaretilgangen er stadigvæk stram. Vi er i en situation, hvor vi kan sælge de råvarer, vi får ind. Derfor er det også livsnødvendigt for erhvervet, at politikerne får øjnene op for at sikre tilgangen af råvarer og dermed sikre arbejdspladserne i industrien ikke blot på Mors men også andre steder i landet, siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Han for venter ikke umiddelbart, at der vil være behov for yderligere tilpasninger i 2021.

- Vi kan allerede se, at de tilpasninger, der er implementeret allerede nu, giver den effekt, vi havde forventet. Derfor forventer vi også et bedre resultat i indeværende regnskabsår i forhånd til 2019/2020, slutter Søren Tjørnelund Mattesen.

Læs mere om:

Flere Nyheder