Ål og sæler har fyldt meget for de københavnske bundgarnsfiskere

Sælerne bliver flere og flere, og ålestoppet er nu en realitet. Sådan lyder overskriften for 2017, hvis man spørger formanden for København og Omegns
10 jan 2018

Sælerne bliver flere og flere, og ålestoppet er nu en realitet. Sådan lyder overskriften for 2017, hvis man spørger formanden for København og Omegns Fiskeriforening, Brian Kyed.

- Det er noget af det, der har fyldt meget her i vores forening. Sælbestanden er endnu mere tiltaget, i hvert fald i Køge Bugt, det kan vi se og mærke på vores fangster. De æder vores fisk og ødelægger redskaberne, så de er virkelig blevet en plage, fortæller han og fortsætter:

- Jeg har været ude og røgte mine 25 ruser på et tidspunkt, hvor der kun var én ruse, der var intakt, og jeg fik kun én ål med hjem ud af 25 ruser. Sælerne laver jo ikke bare et lille hul, de laver ofte lange flænger på 20-25 cm, og så svømmer ålen ud af redskaberne, siger Brian Kyed.

Tirsdag i forrige uge var han ude og røgte sine bundgarn, og resultatet blev, at han måtte smide langt størsteparten af fangsten ud.

- Jeg havde 144 kilo ål i garnene, men de 140 kilo måtte jeg smide ud, for dem havde sælerne taget en luns af. Det vil sige, at jeg havde 4 kilo torsk med hjem, siger Brian Kyed og undrer sig over, hvorfor der ikke gøres noget ved problemet.

- Vi er altså nødt til at regulere sælbestanden herhjemme. Vi regulerer på mange andre arter, så hvorfor ikke sælen, spørger han.

[caption id="attachment_16830" align="aligncenter" width="620"] Brian Kyed er formand for København og Omegns Fiskeriforening, der er medlem af Danmarks Fiskeriforening PO.[/caption]

Stop for ål

Han er lige som hovedparten af de danske ålefiskere godt træt af, at Kommissionen netop har indført et ålestop for 2018.

- Det har I selvfølgelig skrevet om allerede i avisen, men det er i hvert fald en af årets største nedture her i vores forening. Det kommer helt sikkert til at ramme os hårdt, forudser Brian Kyed.

Gode priser

Hvis formanden skal tage de positive briller på og kigge bagud på 2017, er der da også nogle ting, han kan nævne.

- Det er positivt, at ålepriserne er steget til det niveau, som de burde ligge på. Det kan redde året for os, men det er kun lige med nød og næppe. Derudover kan jeg nævne, at vi er sluppet for orkaner i år. Så det har været godt fiskevejr for os i år, siger Brian Kyed.

Flere Nyheder