Ålefiskerne oplever fremgang

[caption id="attachment_1271" align="aligncenter" width="620"] Det traditionelle bundgarnsfiskeri er for alvor i fare, hvis EU lukker for fiskeriet af
07 sep 2017

[]

Det går den rigtige vej for fiskeriet af ål i Danmark. Alligevel lægger EU-Kommissionen nu ud med et forslag om at forbyde ålefiskeriet både for erhvervsfiskere og det rekreative fiskeri fra 2018.

- Jeg er dybt forundret og målløs over, at EU skriver, at de vil lukke for ålefiskeriet, siger Kim Kær Hansen.

For ålen er i bedring. Således melder vuderinger fra ICES om fremgang. Og det bakkes op af fiskere.

- En af vores fiskere har haft lige så mange ål over målet som under målet. Og det er ikke noget jeg kan huske er set før i den tid, jeg har fisket, siger Allan Buch.

Også Kim Kær Hansen melder om positive tegn fra fiskerne.

- Ålene er i relativ god kondition, og der er en god blanding af store og små. Der er mere positiv tegn på ål, der skal genudsættes. Derfor vil det her forslag være helt uforståeligt, siger Kim Kær Hansen.

Det kan også undre, at nordmændene efter syv års stop for fiskeri af ål nu har åbnet op for fiskeri 20,3 tons ål.

- De har konstateret, at der er kommet flere ål til, og det ser vi også. Men det er ikke blevet taget højtideligt, at vi har set flere ål, konstaterer Allan Buch.

 

I mål med plan

For de tilbageværende ålefiskere, der fisker med ruser eller bundgarn, vil et stop være en kæmpe udfordring. Redskaberne er ikke brugbare til ret meget andet fiskeri, og de har ikke mulighed for at sælge til andre.

- De står med nogle svære udfordringer. Det er lidt et nyt problem, som kræver enten en kompensation eller en anden ordning, siger Kim Kær Hansen.

Men kompensation er ikke højt på ønskesedlen.

- Vi er ikke interesseret i kompensation. Vi vil fortsætte fiskeriet. Vi har jo reduceret det, der var aftalen med EU, siger Allan Buch.

Netop EU har selv bedt en række lande om en handlingsplan for ålens bevarelse. Den handler blandt andet om at der over en årrække skulle ske en reduktion i fangsterne eller i antallet af redskaber. Og det er Danmark stort set i mål med.

- Vi er nært på plads i forhold til vores plan, siger Kim Kær Hansen.

Samtidig har EU ikke fulgt op krav om fjernelse af spærringer og vandturbiner, som lå i planerne, og som stadig forhindrer mange ål i at trække ud i saltvand.

- Der dør stadig rigtig mange på den måde, konstaterer Allan Buch.

 

En kulturarv

Udover at fiskeriet giver indtægter til en række kystnære fiskere, så har det også en anden betydning.

- Det er blevet en lille del af fiskeriet med årene, men det har været en meget stor del af dansk fiskeri. Og det, der er tilbage, er, at det jo er en kulturarv, og der er få tilbage. Og de har bundet mange penge i det fiskeri, siger Allan Buch, der undrer sig over, at man vil ramme Danmark og ikke Frankrig, Spanien og Portugals fiskeri af ål.

- De fanger børnene i de lande, siger Allan Buch og peger på, at det især er i Danmark, at et stop vil ramme hårdt. For i Tyskland og Sverige er ålefiskeriet noget mindre, konstaterer Allan Buch, der også gerne vil have EU til at granske hvilken indflydelse skarven og sælerne har på ålebestanden.

 

 

Flere Nyheder