Øst-torsk på vej frem har mistet MSC

MSC En bestand i god gænge, men ingen kender formuen og det er problemet, siger biolog Det er ikke fordi bestanden har det skidt i den østlige Øste
19 dec 2015

MSC En bestand i god gænge, men ingen kender formuen og det er problemet, siger biolog

Det er ikke fordi bestanden har det skidt i den østlige Østersø, at MSC nu fjerner MSC-certificeringen på torsken i Østersøen. Det forklarer Michael Andersen, chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening PO.

- Bestanden har det godt, og der er nok af fisk. Problemet er, at man ikke har de nødvendige data til at bestemme, hvor stor formuen i havet er, siger Michael Andersen.

Det betyder, at ICES har ganske svært ved at bedømme om Østersø-torsken i den østlige del lever op til kriteriet for MSY, altid maksimalt bæredygtigt udbytte. Derfor er den østlige torsk blevet betegnet som ”data-svag”, og det er begrundelsen for at MSC nu ikke længere kan finde plads til torsken i deres MSC-certificering.

- Men den er ikke datasvag, men derimod videns svag. Vi har data nok, konstaterer Michael Andersen.

ICES kigger på sagen
Forskere og biologer er ganske klar over problemet. Derfor har ICES også rettet blikket mod de arter, hvor deres regneformler ikke virker i forhold til MSY-begrebet. I et brev til Svend-Erik Andersen, formand for DFPO, peger ICES på, at de er ganske klar over konsekvenser for torsken i den østlige Østersø. Derfor øger ICES også indsatsen for at finde frem til en model, der kan passe på de datasvage bestande, som fx. øst-torsken.

”Men vi kan ikke garantere, at vi vil være klar til vi skal rådgive om bestandene i 2016”, skriver ICES i brevet.

Første skridt vil således blive taget i februar 2016 i ICES, og først derefter kan arbejdet gå igang. ICES har dog fokus på problemet og arbejder derfor også på at sikre de rigtige data for bestanden, så MSC-certificeringen kan blive fornyet på øst-torsken.

 

 

 

Flere Nyheder