Østersfiskere søger hjælp hos minister

Det traditionelle østersfiskeri i Limfjorden er ved at drukne i Stillehavsøsters. Den invasive art truer med at få overtaget og fjerne grundlaget for
29 apr 2017

Det traditionelle østersfiskeri i Limfjorden er ved at drukne i Stillehavsøsters. Den invasive art truer med at få overtaget og fjerne grundlaget for det traditionelle østersfiskeri i Limfjorden, hvor man fisker på den europæiske østers.

Det er baggrunden for, at Centralforeningen Limfjorden – der både organiserer muslinge- og østersfiskere i Limfjorden – for nu fem uger siden rettede henvendelse direkte til miljø- og fødevareminister Esben Lunden Larsen for at få hjælp.

Det traditionelle østersfiskeri er truet i Limfjorden

Svend Bonde, der både er i bestyrelsen for Centralforeningen Limfjorden og ejer Glyngøre Shellfish, forklarer, at man har brug for støtte til at få fjernet Stillehavsøsters fra de steder, hvor de har dannet rev eller brynjer.

Der, hvor det er sket, udrydder det alt andet liv og i øvrigt giver store gener for fx turister, der ikke kan bade fra strandene langs Limfjorden, når de først skal forcere flere meter med sammenhængende Stillehavsøsters.

Centralforeningen Limfjorden beder konkret om, at man får en bevilling på 6 millioner kroner over de kommende tre år. For pengene vil man kortlægge omfanget af Stillehavsøsters i Limfjorden og derefter opfiske og optage dem fra havbunden. Det sidstnævnte – optagningen – skal ske med naturskånsomme entreprenørmaskiner.

- Vi må erkende, at vi formentlig ikke kan få dem helt væk fra Limfjorden, men vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre os imod, at de breder sig yderligere. Og måske skal vi som fiskere og erhverv erkende, at vi i fremtiden skal bruge ressourcer på at fjerne dem. Men her og nu har vi brug for hjælp til at komme i gang med det, siger Svend Bonde.

Centralforeningen Limfjorden rettede henvendelse til ministeren for fem uger siden, men fiskerne venter fortsat på en reaktion.

 

Flere Nyheder