Østersø-aftale var en sort dag for Bornholmsk fiskeri

[caption id="attachment_16460" align="aligncenter" width="1202"] Der bliver færre og færre fiskere tilbage på Bornholm, spår fiskeriforeningsformanden
12 okt 2017

[]

- Det var en sort dag for bornholmsk fiskeri, og det bliver meget svært at drive et torskefiskeri, lyder det fra formanden for de bornholmske fiskere Thomas Thomsen oven på resultatet af forhandlingerne i EU's Ministerråd om næste års kvoter i Østersøen. Han undrer sig over, at man i den vestlige Østersø slet ikke har lyttet til biologerne, der i den videnskabelige rådgivning finder plads til en forøgelse af kvoten for torsk i den vestlige Østersø. En kvote som har været kraftigt beskåret de senere år, og som nu er uændret.

- Det skriger også til himlen, at man bibeholder lukkeperioden, som der ikke er nogen som helst belæg for har en effekt, siger Thomas Thomsen, der ikke kan finde trøst i torskekvoterne i den østlige Østersø.

- Sidste år blev der skåret ind til benet, og med en yderligere reduktion i kvoten på otte procent skærer man i benet, fastslår Thomas Thomsen, der også må lægge ryg til en sommerlukning i den østlige Østersø.

- Det er ærgerligt, for der er nogen fiskere, som har lavet lidt penge i den periode. Det er sørgeligt at de nu ikke for lov til det næste år, siger Thomas Thomsen.

Følgeerhverv truet

Thomas Thomsen frygter, at otte ugers lukkeperiode også vil få konsekvenser for de følgeerhverv, som er nødvendige for, at der kan drives et erhvervsfiskeri.

- Er der ikke noget følgeerhverv til at servicere fiskeriet, så forsvinder fiskeriet også, konstaterer Thomas Thomsen, der heller ikke ser nogen stor gevinst i, at fartøjer under 12 meter kan fiske indtil 20 meter i lukkeperioden.

- Indenfor 20 meter har sælerne jo nærmest ryddet det hele, og de breder sig mere og mere. Politikerne lukker øjnene for sæler og er meget berøringsangste for at gøre noget ved problemet. Det burde vurderes, hvad sælerne betyder for bestanden, siger Thomas Thomsen.

 

[]

Færre fiskere

Thomas Thomsen er ærgerlig over, at der i EU ikke bliver lyttet mere til fiskerne.

- Jeg frygter, at der ved udgangen af 2018 er markant færre fiskere end ved udgangen af 2017. I år havde vi en minimis støtteordning, som vi ikke har i 2018. Så jeg er bange for, at når bestanden kommer op på et højt niveau på et tidspunkt, så er der ingen fiskere tilbage. Derfor må man i arbejdstøjet for at få lavet en form for oplægsordning. Man skal tænke på, at for de små fartøjer, der er stavnsbundet, idet de ikke kan komme i andre farvande, bliver det rigtig meget op ad bakke, siger Thomas Thomsen, der på trods af de triste udsigter for fiskerne. alligevel har overskud til at rose den danske forhandlingsdelegation med fiskeriminister Karen Ellemann i spidsen for at have kæmpet en brav kamp for fiskerne.

Skrevet af Lars Gammelgaard

 

Flere Nyheder