3F kritiserer ressourceskat på fiskeri – vil ramme besætning

De ansatte på fiskefartøjerne vil blive ramt på pengepungen, hvis et flertal udenom Regeringen vælger at indføre en topskat på omsætningen på fiskefar
06 apr 2018

De ansatte på fiskefartøjerne vil blive ramt på pengepungen, hvis et flertal udenom Regeringen vælger at indføre en topskat på omsætningen på fiskefartøjerne. Det er den såkaldt ressourceskat, som er et led i fiskeriaftalen fra 2016.

Nu melder fagforeningen 3F sig i koret af kritikere.

- At opkræve skatten via promilleafgiftsfonden er en helt gal vej at gå, mener Karsten Kristensen fra fagforbundet 3F

Promilleafgiften, der betales til Fiskeafgiftsfonden, er en såkaldt forlodsomkostning. Dvs. den fratrækkes omsætningen før alle andre udgifter, og derfor vil besætningen også komme til at betale denne afgift, da deres hyre vil blive reduceret.

- Problemet med den konstruktion er, at opkrævning af promilleafgiften bliver trukket fra værdien af den landede fiskefangst, før den ansatte fiskers løn bliver beregnet. Det betyder, at et flertal i Folketinget for at ramme kvotekongerne altså pålægger medarbejderne ombord i fartøjerne en ekstraskat, siger Karsten Kristensen til fagbladet.

Han peger på, at besætningerne dermed kan blive taget som gidsler i politikernes kamp for at ramme kvotekongerne.

 

[box type="shadow" ]Promilleafgift trækkes før alt andet

Selvom omsætningen er stor, så er det ingen garanti for at der også tjenes penge. Det gælder også ombord på et fiskefartøj. Omsætningen i fiskeriet – og dermed den samlede økonomi – har dog i nogle år været begunstiget af godt fiskeri og høje priser i det meste af fiskeriet. Men der er også områder, som fx. de indre farvande, hvor økonomien er trængt. Et særligt kendetegn ved promilleafgiften til Fiskeafgiftsfonden er, at der betales en promille af omsætningen – altså ikke overskuddet. De 2 promille, der er den nuværende afgift, trækkes således fra forlods. Der er nemlig i fiskerifaglige termer tale om en såkaldt “forlodsomkostning”. Det betyder, at der skal erlægges 2 promille i afgift før der kan blive tale om afregning til besætningen. Udover promilleafgiften er typiske forlodsomkostninger omkostninger til landing af fisken, kasseleje, havneafgift, is, brændstof mm. -rd [/box]

 

 

 

 

Flere Nyheder