4,9 mio. kroner til projekter om sortmundet kutling

[caption id="attachment_13775" align="aligncenter" width="620"] Den sortmundede kutling skal gøres til et produkt, lyder det fra DTU. Arkivfoto: Foto
11 jul 2016

[caption id="attachment_13775" align="aligncenter" width="620"]Sortmundet kutling Foto Mads Christoffersen DTU Aqua Den sortmundede kutling skal gøres til et produkt, lyder det fra DTU. Arkivfoto: Foto Mads Christoffersen DTU Aqua[/caption]

Den har været og er en plage for en række fiskere i de indre farvande. Der er tale om den sortmundende kutling, som er blevet en stor udfordring for det kystnære fiskeri. Derfor har Miljø- og Fødevareministeriet nu givet 4.9 mio. kr. i støtte via GUDP-midlerne, Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram.

Målet er at forvandle den invasive fisk fra en plage til et produkt, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

På få år har den sortmundede kutling etableret sig som en ny art i den sydøstlige del af farvandet omkring Danmark og spreder sig nu derfra i et stort omfang. Det er en udfordring for havmiljøet og de eksisterende arter, da den sortmundede kutling er meget aggressiv, territorial og god til at konkurrere om føden og gydepladser. Fisken udgør også et problem for fiskerne, fordi ingen gider købe dem.

Et  projekt med DTU Aqua i spidsen vil vende den stigende forekomst af sortmundet kutling til en fordel for dansk fødevareindustri.

Det skal blandt andet undersøges, hvordan fisken smager og føles at spise, og om der er nogle sæsoner, hvor fiskens kød er bedre og mere næringsrigt. Det gøres i samarbejde mellem DTU Food og danske kokke, som også udvikler opskrifter og en fermenteret fiskesauce på den sortmundede kutling. Et produkt, som vil være en nordisk højkvalitetsversion af de kendte asiatiske fiskesaucer, som tilfører maden umami.

Ka’ De li’ kutling?

Ifølge DTU Aqua er der ikke købere til den sortmundede kutling, fordi fisken ikke er en del af danskernes madkultur. Det skyldes ifølge seniorforsker Jane W. Behrens fra Sektion for Havøkologi og Oceangeografi ved DTU Aqua, at fisken har fået dårlig presseomtale og blandt andet bliver omtalt som invasiv og dermed ikke lyder særligt appetitlig.

- Man kan vælge, om man vil se på den som en dårlig ting eller en god ting. Indtil nu har Danmark set på den som en dårlig ting – både for økosystemer, biodiversiteten og fiskerne. Men hvis man i stedet ser kutlingen som en ny ressource, og danskerne samtidig bliver indstillet på, at det er en god spisefisk, så kan den komme ind på det danske marked og blive noget, som fiskerne kan tjene penge på, siger Jane W. Behrens.

Flere Nyheder