868 arbejdspladser er i fare for lukning

Et kraftigt fald i TAC i den vestlige Østersø kombineret med seks-uges lukkeperiode rammer Bagenkop og Langeland hårdt, viser analyse. Foto: René
13 jul 2016

Et kraftigt fald i TAC i den vestlige Østersø kombineret med seks-uges lukkeperiode rammer Bagenkop og Langeland hårdt, viser analyse. Foto: René Dandanell.

Et kraftigt fald i TAC i den vestlige Østersø kombineret med seks-uges lukkeperiode rammer Bagenkop og Langeland hårdt, viser analyse. Foto: René Dandanell.

88 fiskere vil miste deres arbejde, hvis planerne om en reduktion af kvoten for torsk i den vestlige del af Østersøen og en fastholdelse af den seks uger lange lukkeperiode bliver gennemført for 2017.

Det viser en ndersøgelse som seks kommuner sammen med Bælternes Fiskeriforening står bag. Undersøgelsen kigger på de konsekvenser, som ICES rådgivning for 2017 i den vestlige Østersø kan få for både fiskeri og lokalt erhvervsliv. Fro vælger Ministererådet i oktober på deres møde at holde fast i ICES oplæg, så får det store konsekvenser for områderne.

Det er nmlig ikke kun kun fiskeriet, der rammes. I rapporten er også taget de afledte effekter med for det omkringliggende samfund, og her vil kommuner som Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Nyborg, Langeland, Ærø og Gribskov miste endnu mere. For kommunerne beliggende ved kystområder er typisk kendetegnet ved at have en omfattende turisme og oplevelsesøkonomi, som de er yderst afhængige af. Og netop båndene mellem et aktivt erhvervsfiskeri og turismen er en af nøglerne til at fastholde turisternes besøg i området. En frisk fisk på havnekajen sælger nemlig rigtig godt.

Derfor frygter kommunerne, at det oplæg til en beskæring på kvoten for torsk i den vestlige Østersø for 2017 på 88 procent i værste fald koster 868 arbejdspladser i de seks kommuner. Økonomisk vurderes tabet til at være på 756 mio. kr.

Det er især Gribskov Kommune, der vil blive hårdt ramt, lyder det i analysen. For selvom havnen ligger ud til Kattegat, så har flere af fartøjerne deres fiskeri i den vestlige Østersø i perioder af året, og forsvinder det reduceres indtjeningsgrundlaget betragteligt.

Også på Langeland og i Kerteminde er konsekvenserne store med tab af mange arbejdspladser.

I analysen er således opregnet hvor mange arbejdspladser, der er i fare:

Gribskov Kommune              602 arbejdspladser

Langeland Kommune            109 arbejdspladser

Kerteminde Kommune          76 arbejdspladser

Ærø Kommune                         49 arbejdspladser

Faaborg-Midtfyn Kommune  23 arbejdspladser

Nyborg Kommune                      9 arbejdspladser

Det er både arbejdspladser, der er direkte relateret til fiskerierhvervet, der er i fare, og arbejdspladser indenfor detailhandlen og turismeerhvervet, der rammes. Og endnu værre er det, at familier, hvis det munder ud i arbejdsløshed, vil søge et nyt sted hen. Og det kan medføre en yderligere affolkning af områderne, når hele familien følger med.

Se tabel under billedet

[caption id="attachment_14057" align="aligncenter" width="620"]Kertemindes er kendt for deres fiskeri, og det vil koste på turistkontoen, hvis fiskeriet forsvinder. Arkivfoto: René Dandanell. Kerteminde er kendt for deres fiskeri, og det vil koste på turistkontoen, hvis fiskeriet forsvinder. Arkivfoto: René Dandanell.[/caption]

 

 

Flere Nyheder