Affald fylder på strandene

Der bliver smidt mere og mere affald i havene, og en stor del af det ender på de danske strande. Ifølge en rapport fra DCE – Nationalt Center for Milj
17 feb 2016

Der bliver smidt mere og mere affald i havene, og en stor del af det ender på de danske strande. Ifølge en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – har man overvåget fire stande i Danmark, og på én af dem er der konstateret 10.000 stykker affald på blot 100 meter strand.

Ifølge rapporten udgør plastik langt hovedparten af affaldet, men der bliver også rapporteret om fund af gummi, metal, forarbejdet træ, glas samt stof og papir. I Holstebro Kommune mener man, at der skal ske en koordineret indsats for at tage hånd om problemet.

- Der sejler mange skibe gennem vore farvande, og mange kommer fra lande, hvor kulturen er, at affaldet bliver dumpet ud over skibssiden, siger byrådsmedlem i Holstebro Kommune, Karsten Filsø, SF, til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Ros til fiskerne

Han er også formand for Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO), og han fortæller, at tidligere undersøgelser har peget på bl.a. fiskerne som en af de store syndere, når det drejer sig om at smide affald ud over skibssiden.

- Jeg synes, at vi er i god kontakt med fiskerne, og de er blevet gode til at tage både affald med i havn og aflevere gamle fiskenet, så det bliver genbrugt, siger Karsten Filsø uden at han dog vil pege på, hvem den store synder så er i dag.

Ifølge rapporten fra DCE udgjorde plastik mellem 48 og 84 procent af det affald, der er konstateret på de fire strande i Danmark. I Jylland har man observeret på strande ved Nymindegab og Skagen og tillige på stande ved Østersøen – på Falster og på Amager.

Flere Nyheder