App sikrer godt dansk-hollandsk samarbejde

Det skal være slut med, at danske fiskere får beskadiget deres redskaber af hollandske bomtrawlere. I Nordsøen og Skagerrak har der været flere uheldi
af Line Dalgaard Jensen
07 jun 2018

Det skal være slut med, at danske fiskere får beskadiget deres redskaber af hollandske bomtrawlere. I Nordsøen og Skagerrak har der været flere uheldige episoder, hvor garn er blevet revet over, men ved at styrke kommunikation mellem parterne, skal problemet nu løses.

Helt præcis via. app’en ”Whatsapp”, hvor de hollandske fiskere kan få oplysninger om, hvor de danske redskaber er placeret.

- Vi forbedrer kommunikationen, så de hollandske fiskere ved, hvor danskerne er og bedre kan undgå vores redskaber, siger Thomas l Kruse, chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening, der første gang drøftede sagen med den hollandske PO i februar, hvor de blev enige om at forbedre samarbejdet og styrke kommunikationen ved hjælp af app’en.

Her har man samlet danskere og hollændere, som fisker i området, i en gruppe ”Wrakken-groep”, og her kan de danske fiskere så melde positionerne på deres redskaber ind. Gruppen er skabt på initiativ af hollænderne, og erfaringerne er allerede gode.

Løsning under udvikling
Dog er der plads til forbedringer. Fordi danskerne er medlem, afslører de nemlig deres gode fangstpladser over for hinanden, og det er de trætte af.

- Fra dansk side havde vi foretrukket en mailbaseret løsning, hvor danske fiskere kunne sende oplysninger direkte til de hollandske PO’er. De kan så underrette de hollandske fiskere. Men løsningen blev droppet, da den er administrativt tung, forklarer Thomas Kruse.

Dét kan løses med en mindre gruppe i WhatsApp, hvor kun hollandske fiskere er med. Danskerne kan så sende oplysninger til udvalgte hollændere, som formidler videre til gruppen. Alternativt opfordres de hollandske fiskere til at oplyse deres fartøjsnummer under medlemsoplysninger. Så kan fiskerne nøjes med at melde direkte ind til de relevante fartøjer.Danmarks Fiskeriforening tager forbedringsforslagene med videre til de hollandske fiskeriorganisationer og fortsætter samarbejdet om at justere kommunikationen.

 

 

Flere Nyheder