Bagenkop-fisker kan næsten ikke overskue konsekvensen af Østersø-aftale

[caption id="attachment_16492" align="aligncenter" width="953"] Skipper Ulrik Kølle Hansen fra Bagenkop kan næsten ikke overskue, hvilke konsekvenser
27 okt 2017

[caption id="attachment_16492" align="aligncenter" width="953"] Skipper Ulrik Kølle Hansen fra Bagenkop kan næsten ikke overskue, hvilke konsekvenser den nye aftale for fiskeriet i Østersøen for 2018 vil betyde for fiskeriet og de lokale havne. Arkivfoto: Fiskeri Tidende[/caption]

Da Ministerrådet blev enige om en aftale for fiskeriet i Østersøen for 2018, var der ikke meget at juble over for de danske forhandlere i Luxembourg - eller for de danske fiskere, der nu sidder tilbage med endnu ringere vilkår. Lukkeperioden blev ikke fjernet, og fiskeriet tæt på land fik også en over snuden. For 2017 har det i lukkeperioden været muligt at fiske på under 20 meter vand med fartøjer under 15 meter. Næste år må fartøjerne ikke være længere end 12 meter.

- Det er næsten ikke til at overskue, hvilke konsekvenser den nye aftale får for fiskeriet i Østersøen. Der er mange, der snakker om at pakke sammen. Jeg har et fartøj på 14 meter, som jeg kunne fiske med under lukkeperioden i år. Det kan jeg ikke næste år. Og hvor sejler man hen med et fartøj af den størrelse? Så det kommer også til at gå ud over det kystnære fiskeri, siger skipper Ulrik Kølle Hansen fra Bagenkop og understreger, at det ikke kun vil være fiskerne, der må lukke og slukke.

- Det er ikke kun fiskeriet, der kommer til at lide under det her. Det kommer også til at gå ud over følgeerhvervene rundt omkring i havnene, når der igen vil være en lang periode, hvor der ikke bliver landet fisk, siger Ulrik Kølle Hansen.

Altødelæggende

Fiskerne i den vestlige Østersø havde set frem til, at lukkeperioden var blevet taget af bordet under forhandlingerne. Især set i lyset af, at biologerne siger, den ikke har nogen effekt. Sådan skulle det som bekendt ikke gå.

- For mange fiskere her i den vestlige Østersø ligger 50 procent af omsætningen i første kvartal. Når de så fjerner to af de tre måneder, kan man regne ud, at det er noget skidt. Lukkeperioden er simpelthen altødelæggende for fiskeriet. Når de beholder den, behøver de slet ikke forhandle om torskekvoten - det kan være lige meget, siger Ulrik Kølle Hansen.

Læs også kommentar om forhandlingsresultatet her

Måske Christiansborg

For at gøre politikerne opmærksomme på, at det er meget alvorligt for de mindre fartøjer i Østersøen, går Ulrik Kølle Hansen med nogle overvejelser om en stille og fredelig form for protest.

- Hvor skal jeg gøre af mit fartøj i de to måneder? Det kan være, jeg sejler over og lægger til tæt på Christiansborg, så politikerne kan se, at det er en meget ringe aftale for os. Nu må vi se, om jeg kan få andre med på idéen. Vi kan jo alligevel ikke bruge fartøjerne til at fiske i de to måneder, siger Ulrik Kølle Hansen.

Af Claus Kirkegaaard

 

 

 

Flere Nyheder