Banker mindsker udlån til virksomheder

Det går trægt med at skaffe kapital til de danske virksomheder fra bankerne, viser en ny opgørelse fra Nationalbanken. Til gengæld har Realkreditinsti
26 Nov 2015

ØkonomiDet går trægt med at skaffe kapital til de danske virksomheder fra bankerne, viser en ny opgørelse fra Nationalbanken. Til gengæld har Realkreditinstitutterne taget over fra bankerne, når det gælder finansieringen af danske virksomheder.

Ifølge nye tal fra Nationalbanken var den årlige vækst i udlånet i oktober igen negativt efter en kort periode hen over sommeren med positive vækstrater.

- Dagens tal viser endnu engang, at bankerne holder igen med udlånet. Det er også det, vi hører fra virksomhederne, hvor der stadig er mange, der får nej, når de går i banken, siger økonom Jens Hjarsbech i organisationen Dansk Erhverv.

Dermed er fiskeriet ikke ene om at beklage sig bankernes manglende lyst til at finansiere projekter. Siden finanskrisen satte ind er bankernes udlån til virksomhederne således faldet med 250 mia. kroner.

At Realkreditinstitutterne til gengæld har taget over er dog ikke godt nyt for fiskeriet. For netop realkreditlånene kræver fast ejendom, og det har fiskerne ikke meget af i virksomheden, og derfor falder de udenfor systemet.

I organisationen Dansk Erhverv er man derfor bekymret for virksomhedernes udvikling – akkurat som Danmarks Fiskeriforening PO har været gennem flere år.

- Der er noget, der tyder på, at bankerne er blevet mindre villige til at påtage sig risiko efter de brændte fingrene da krisen satte ind. Det påvirker virksomhedernes muligheder for at få finansiering gennem bankerne til nye projekter. Og det er i sidste ende noget, der hæmmer væksten i Danmark, siger Jens Hjarsbech.

Flere Nyheder